Zeman zneužil své pravomoci. Uzavírá své prezidentství trapností, říká Svoboda

Cyril Svoboda

Co Čech, to politik! (329)

Prezident Miloš Zeman udělením milosti šéfovi Lesní správy Lány zneužil své pravomoci. „Miloš Zeman, který byl tvůrcem československé demokracie, končí těmito trapnými kroky a tento je opravdu ostudný,“ řekl v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Společně s ním v pořadu diskutovali také bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a psycholog Dalibor Špok.

Prezident Miloš Zeman udělil milost šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, který byl odsouzen za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře. Ve čtvrtek potvrdil Krajský soud v Praze Balákovi tříletý trest vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky. Navíc měl podle rozsudku zaplatit 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti. „Je to hluboké zklamání. Někdo dostane milost v den, kdy dostane rozsudek. Ani nenastoupil výkon odnětí svobody. Není pro to sebemenší důvod,“ uvedl Svoboda.

„Miloš Zeman tím ztrácí i u svých stoupenců. Je to zneužití pravomoci. Miloš Zeman, který byl tvůrcem československé demokracie, končí těmito trapnými kroky a tento je opravdu ostudný,“ dodal Svoboda.

Institut milosti má být ojedinělý

Zima také upozornil na fakt, že řada dříve bezúhonných občanů si svůj trest musela odpykat. „Řada bezúhonných občanů udělá dopravní nehodu nebo jiný přestupek a je odsouzena. Je to smutná záležitost. Institut milosti má být ojedinělý a v případech zvláštního zřetele a tady se ukazuje, že to je někdo z blízkých spolupracovníků. U občanů to nevyvolá to, že by měli věřit ve vyšší princip mravní a spravedlnost,“ vysvětlil Zima.

„Myslím si, že Miloš Zeman je u moci dostatečně dlouho, aby naprostá většina voličů měla svůj názor vyprofilovaný. Načasování je psychologicky velmi dobré, protože všichni sledujeme válku na Ukrajině a on samozřejmě počítá s tím, že se tomuto tématu nebudeme moc věnovat,“ upozornil Špok.

Situace na Ukrajině hýbe světem politiky

Poslanci v úterý jednali o prodloužení nouzového stavu do konce května. Stav nouze je podle vlády Petra Fialy (ODS) nadále nutný ke zvládání přílivu uprchlíků z Ukrajiny po ruské invazi. Šéf SPD Tomio Ukamura řekl, že snaha pomoci ukrajinským uprchlíkům vede k diskriminaci jiných sociálně slabých českých občanů. „Řekl bych, že vyjádření pana Okamury jsou chronicky populistická. Je třeba pomáhat potřebným, ale zároveň stát funguje a pomáhá českým občanům. Vláda by možná měla informovat více o tom, že se chod státu nezastavil a normálně funguje dále,“ míní Zima.

„Hraje se o volby. To ví i Tomio Okamura. Jde mu o úspěch ve volbách. Nejde mu o řešení problémů ani Čechů, ani Ukrajinců. Počítá si své hlasy, to je jediné, co ho zajímá,“ dodal Svoboda.

Velké emoce a reakce také vyvolala slova šéfa stomatologů Romana Šmuclera. Ten prohlásil, že jedním z důvodům, proč do Česka míří hodně migrantů, je, že máme otevřený a velmi luxusní zdravotní systém a na Ukrajině se prý rozkřiklo, že řada léků je v republice zadarmo. „Nesouhlasím s tím. Sem neutíkají lidé proto, že by tu sehnali paralen nebo něco takového. Máme (zdravotní) systém, který je nejlepší na světě. Buďme rádi, že ho máme. To, že z tohoto koláče dáváme Ukrajincům, je projev solidarity,“ řekl Svoboda.

„Nedomnívám se, že sem lidé jezdí, aby se tu léčili. Musíme si říci, že zdravotní systém na Ukrajině nebyl v dobrém kondici,“ uvedl Zima. „Na Ukrajině se pořádná léčba bez úplatku nedá pořádně zajistit. Není to ale důvod, abychom se my chovali jinak,“ uzavřel Svoboda.

Tagy: