Zeman udělil milost odsouzenému šéfovi Lesní správy Lány. Zrůdnost, reagují politici

Otevření nová lávky v Lánské oboře v červnu 2021. Na snímku jsou prezident Miloš Zeman a ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák (vpravo).

Zeman udělil milost Miloši Balákovi

Prezident Miloš Zeman udělil milost šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, který byl odsouzen za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře. Informoval o tom Hrad na svých webových stránkách s tím, že nebyla zřejmě rozhodná povaha činu, ale fakt, kde Balák pracuje. Politici už začínají prezidenta ostře kritizovat, kromě peprných výroků používají i vulgární nadávky. O milost požádal sám Balák, Zemanovi je vděčný.

Ve čtvrtek potvrdil Krajský soud v Praze Balákovi tříletý trest vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Navíc měl podle rozsudku zaplatit 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti. Zeman mu svým rozhodnutím vše prominul.

Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky, Balák je tak podřízeným kancléře Vratislava Mynáře. Šéf lesní správy také čelí u kladenského soudu obžalobě v souvislosti s těžbou kamene v Lánské oboře, doposud zůstal ve funkci. Mynář po vynesení nepravomocného rozsudku uvedl, že chce v případu dál ctít presumpci neviny.

Zeman při rozhodování o milosti vzal jednak v úvahu, že omilostněný byl dosud bezúhonný, je prezidentu znám jako mimořádně pracovitý a kvalifikovaný vedoucí zaměstnanec. Zároveň však, po seznámení se s rozsudkem prvoinstančního soudu, který byl potvrzen odvolacím soudem, dospěl k závěru, že pro přísné odsouzení nebyla zřejmě rozhodná povaha činu, ale i to, kde odsouzený pracuje, což je hledisko, které trestní právo nezná.

Balák v prohlášení zaslaném Deníku N napsal, že o milost sám požádal. „Já i moje rodina jsme panu prezidentovi osobně vděční, že mě v rozhodujícím okamžiku mého života podržel a udělil mi milost. Pro pana prezidenta snad bylo jeho rozhodování o to snazší, že mou práci v Lesní správě Lány devět let sleduje, a ví, co jsem v oboře se svými spolupracovníky v posledních letech vykonal,“ sdělil. Kritizoval média a soudy. „Již v okamžiku, kdy jsem žádost o milost podával, jsem věděl, že v případě úspěchu na mne ta samá média uspořádají hon a budou mě lynčovat,“ dodal.

Skartovačka nebo pohrdání zákony, reagují politici

„Skartovačka a razítko se Zemanovým podpisem vítězí nad spravedlností. Cynismus, zrůdnost,“ zkritizoval prezidenta nezařazený senátor Pavel Fischer. „Tohle není milost. Tohle je prasárna,“ dodal hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).

„Pardon, ale děláte si p*del?!! To snad není možné,“ reagoval lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. „Ruka ruku myje. Ani snad nechci vědět, jestli náhodou pan prezident neomilostnil taky sám sebe,“ uvedl senátor Tomáš Czernin (TOP 09).

„Jsem překvapen rozhodnutím prezidenta udělit milost panu Balákovi. Obávám se, vzhledem ke všem okolnostem tohoto případu, že tento krok nepřispívá k důvěře občanů v právní systém naší země,“ řekl pro CNN Prima NEWS premiér Petr Fiala.

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) označil pro Frekvenci 1 rozhodnutí za šokující a nešťastné. „Nebude se líbit nikomu. Nevrhá dobrý dojem na prezidentský úřad a podrývá to důvěru,“ zdůraznil.

Podle šéfky Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) Zeman zneužil úřad prezidenta a obešel demokratické principy. „Jde o vysmívání se všem, kteří zákony dodržují. Prezident se už voličům zodpovídat nebude, ale historie k němu bude nemilosrdná,“ napsala na Twitteru.

„Nemohu říct, že by mě to překvapilo, což mě děsí. Překvapilo mě, že to bylo tak rychlé. Jde o pohrdání právním státem a justicí, která musí být nezávislá. Doufám, že nová hlava státu navrátí důstojnost,“ dodala.

Milost kritizoval i bývalý předseda Sněmovny a současný šéf sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček z opozičního ANO. „Neodpovídá tomu, co Miloš Zeman říkal, když byl zvolen. Jak bude nakládat s milostmi, že to bude něco mimořádného a v případě třeba vážného zdravotního stavu. A z obecného hlediska je milost od slova milosrdenství, má to být něco mimořádného. Když třeba život přinese něco, na co paragrafy nepamatují,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS Vondráček.

„Čert vem Baláka, karma si ho stejně najde. Ale prezident republiky, který veřejně poplival obecné principy spravedlnosti a zneužil svou výjimečnou pravomoc, vstoupil navždy do historie hanby. Zeman se de facto přihlásil ke spolupachatelství zlodějen v KPR,“ uvedl exministr financí Miroslav Kalousek.

Ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš označil Zemanův krok za velkou ránu pro spravedlnost v Česku. „Pokud chceme vrátit důvěru lidí ve stát, musí platit spravedlnost a zákony pro všechny stejně. Prezident roky tvrdil, že bude institut milosti využívat pouze z humanitárních účelů. Dnes ji využil pro odsouzeného spolupracovníka svého kancléře bez prověrky,“ napsal na Twitteru. „Ve svém zdůvodnění navíc prezident napadl rozhodnutí soudu, který musí zůstat na politicích nezávislý,“ dodal.

Psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková napsala, že Miloš Zeman je přesvědčen, že stojí nad zákony. „Tímto pohrdá nejen zákony, ale občany. Dělá mu to dobře,“ dodala.

„Zeman jde sám proti sobě. Je to nepěkný vzkaz občanům, že spravedlnost neplatí pro všechny. Je to vzkaz, že probíhalo účelové prošetřování a odsouzení. Jde o určitou devalvaci,“ řekl v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček.

Balák zvýhodnil konkrétní firmu ve veřejné zakázce

Prezident prominul Balákovi nepodmíněný trest odnětí svobody, peněžitý trest a dále trest zákazu činnosti, spočívající v zákazu výkonu funkce statutárního zástupce organizačních složek státu a jiných právnických osob s majetkovou účastí státu, a to s účinky zahlazení odsouzení. Tyto tresty byly uloženy za zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

Balák podle soudu zvýhodnil při přípravě a zadání veřejné zakázky manažera firmy Energie – stavební a báňská (ESB) Libora Tkadlece. Tkadlec za to dostal podmíněný dvouapůlletý a peněžitý trest. Balák i on vinu odmítají. Firma ESB musí zaplatit 5,4 milionu korun a má tříletý zákaz účasti ve veřejných zakázkách.

Muži ovlivňovali přípravu projektu a porušili zásady pro zadávání veřejných zakázek včetně rovného přístupu pro všechny účastníky a transparentnosti. Společnost ESB měla mít ze zakázky zisk téměř devět milionů korun, to se ale vzhledem k zahájení trestního stíhání nestalo.

Více než dvousetmilionová zakázka se týkala druhé etapy zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře a jejich rekultivace. Balák podle soudu mimo jiné umožnil Tkadlecovi podílet se na přípravě projektové dokumentace pro zakázku a předem se seznámit s místy, kde se práce uskuteční.

Tagy: