Zemřel legendární herec John Amos. Zazářil po boku Bruce Willise ve Smrtonosné pasti

Zemřel legendární herec John Amos.

Zemřel herec John Amos

Herecký svět zasáhla smutná zpráva. Ve věku 84 let zemřela hvězda filmů Smrtonosná past 2 a Roots John Amos. Mezi jeho další filmové role patřily snímky Let's Do It Again s Billem Cosbym a Sidneym Poitierem a Coming To America s Eddiem Murphym. Informoval o tom web Sky News.

Ve věku 84 let zemřel John Amos, známý především díky svým rolím v minisérii Roots z roku 1977 a Smrtonosné pasti 2, kde se hlavní role ujal Bruce Willis. Podle prohlášení jeho mluvčí Belindy Fosterové zemřel 21. srpna přirozenou smrtí, ale zpráva byla zveřejněna až v úterý, informuje web Sky News.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jiřinu Bohdalovou propustili z nemocnice domů. Je ve vynikajícím stavu i náladě, řekl lékař

Amos hrál také Jamese Evanse staršího v seriálu Good Times, který představoval jednu z prvních úplných černošských televizních rodin. „Ten seriál byl nejbližším reálným zobrazením života afroamerické rodiny žijící v těchto podmínkách, jak jen to bylo možné,“ řekl Amos v roce 2021 časopisu Time.

Mezi Amosovy filmové počiny patří podle deníku The New York Times snímky Let's Do It Again s Billem Cosbym a Sidneym Poitierem, Coming To America s Eddiem Murphym a Smrtonosná past 2. Seriál Good Times měl takový dopad, že hudebníci Alicia Keys, Rick Ross a Wu-Tang Clan ve svých textech Amose nebo jeho postavu jmenovali.

„Mnoho fanoušků ho považuje za svého televizního otce,“ uvedl v prohlášení jeho syn Kelly Christopher Amos. „Žil dobrý život. Jeho odkaz bude žít dál v jeho vynikající práci v televizi a filmu jako herce. Můj otec po celý život rád pracoval jako herec. Byl to můj táta, můj nejlepší přítel a můj hrdina.“

Amos se narodil 27. prosince 1939 v Newarku ve státě New Jersey. Byl synem mechanika. Vystudoval sociologii na Coloradské státní univerzitě a hrál ve školním fotbalovém týmu. Amos byl propuštěn ze seriálu Good Times poté, co začal kritizovat bělošské scenáristy seriálu, kteří vytvářeli dějové linie, jež podle něj nebyly autentické vůči černošským postavám. „Bylo tam několik příkladů, kdy jsem řekl: ‚Ne, tyhle věci se nedělají. Je to pro černošskou společnost protimluv. Budu na to odborník, pokud vám to nevadí,‘“ řekl časopisu Time.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ohromná ztráta pro herecký svět. Zemřela Maggie Smithová, zazářila v sérii o Harrym Potterovi

Tagy:
společnost herec celebrity Bill Cosby Sidney Poitier Bruce Willis Sky News Časopis Time Smrtonosná past 2 John Amos umění a zábava umění, kultura, zábava a média smrt a umírání společenská rubrika Good Times Kořeny