Zemřel slavný český architekt. Mezi jeho nejvýznamnější stavby patří obchodní dům Máj

Ve čtvrtek 17. října zemřel slavný český architekt John Eisler. Mezi jeho nejslavnější projekty patří obchodní dům Máj či přestavba Veletržního paláce v Praze. O jeho smrti informovala v pátek Česká komora architektů na svém Instagramu.

„S Johnem Eislerem ztrácíme významnou osobnost, která obohatila českou architekturu o světový nadhled a do realizací vnesla inovativní přesah zejména v době totalitního režimu,“ uvedla Česká komora architektů na svém Instagramu.

ČTĚTE TAKÉ: Kolegové truchlí nad odchodem Jiřího Hromady. Usmíval se, i když byl nemocný, vzpomíná Troška

John Eisler patřil mezi přední české architekty. Mezi jeho nejslavnější stavby patří projektování obchodního domu Máj, který navrhl společně s Miroslavem Masákem a Martinem Rajnišem.

Byl členem liberecké Školky SIAL a později působil v ateliéru 02 Stavoprojektu Liberec, kde spolupracoval například na soutěžním návrhu pro Tegeler Hafen, IBA Berlín nebo na návrhu Pařížské opery. V 70. a 80. letech projektoval přestavbu bývalého Veletržního paláce pro Národní galerii v Praze, informuje Česká komora architektů. Od roku 1983 pracoval téměř 20 let jako partner v ateliéru Richarda Meiera v New Yorku.

„Zemřel moc fajn chlápek a výborný architekt, mimo jiné spoluautor Máje a mnoha staveb, na kterých pracoval dvě dekády u Richarda Meiera. Upřímnou soustrast celé rodině,“ napsal na svém Facebooku designér a pedagog Maxim Velčovský.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemětřesení na pražské AVU. Odstoupila rektorka, kritizovali ji Knížák, Hřebejk či Svěrák

Tagy: