Zemřela exposlankyně za ANO Lorencová. Zeman ji vyznamenal, označovali ji za dezinformátorku

V ostravské fakultní nemocnici zemřela ve čtvrtek někdejší investigativní novinářka a bývalá poslankyně za hnutí ANO Jana Lorencová. Bylo jí 83 let. ČTK informaci potvrdila mluvčí ostravské pobočky České televize Jana Vašková. Lorencová byla známá svými reportážemi v České televizi (ČT) o kauze lehkých topných olejů, o podvodech s drahými kameny nebo o krachujících kampeličkách. V roce 2018 jí prezident Miloš Zeman udělil medaili Za zásluhy o stát.

Lorencová se narodila 2. dubna 1940 v Biskupicích na Třebíčsku a koncem šedesátých let minulého století studovala žurnalistiku. Studium nedokončila, protože nesouhlasila se vstupem vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Od roku 1970 pracovala z politických důvodů zhruba 20 let jako servírka, pak se mohla vrátit k profesi, kterou studovala. Prošla několika tištěnými médii, v roce 1994 zakotvila v ČT. Proslulost získala v devadesátých letech reportážemi v pořadech Nadoraz, Fakta, Klekánice, Za zdí a Případ pro reportérku.

ČTĚTE TAKÉ: Plácnutí hygieničky po zadku? Ostuda. Vládní letadlo není hospoda, říká šokovaný Svoboda

V letech 2013 až 2017 se Lorencová aktivně věnovala politice, působila v Poslanecké sněmovně, kam byla zvolena jako nestraník za hnutí ANO. V roce 2012 neúspěšně kandidovala do Senátu jako nestranička za Stranu státu přímé demokracie – Stranu práce. V říjnu 2018, kdy dostala vyznamenání od prezidenta Zemana, ji web Manipulátoři.cz označil za šiřitelku nepravdivých informací.

Tagy:
Miloš Zeman ANO 2011 Česká televize Poslanecká sněmovna ČR okres Třebíč Jana Lorencová Biskupice