Reportér CNN z Moskvy: Rusové jsou krmeni propagandou. Demonstrace přesto pokračují

Reportér CNN Vasco Cotovio

Jak Rusko informuje o situaci na Ukrajině? Poodhalil reportér CNN v Moskvě

Za účast na demonstracích proti válce na Ukrajině ruská policie od čtvrtka zadržela tisíce lidí, nejvíce v Moskvě. V ruské metropoli je reportér CNN Vasco Cotovio. Podle jeho předpovědi budou protesty pokračovat i nadále.

Za účast na demonstracích proti válce na Ukrajině bylo v Rusku od čtvrtka zadrženo celkem 6 440 lidí. Jen během pondělí přibylo 412 zadržených ve 13 městech. Informoval o tom web OVD-Info, který v Rusku monitoruje policejní zásahy.

„Protesty v Moskvě stále pokračují. Demonstrace ve městě probíhají od počátku války každý den,“ uvedl Cotovio a zdůraznil, že protestovat v Rusku je nelegální. Podle agentury DPA postupují ruské bezpečnostní složky vůči demonstrantům mimořádně brutálně. Úřady demonstrace nepovolují pod záminkou pandemických opatření či obav o bezpečnost. „Lidé nemohou demonstrovat bez povolení a obdržet ho je téměř nereálné,“ vysvětlil novinář.

Podle Cotovia probíhají spontánní protesty zejména ve velkých městech. Nejvíce demonstrantů, minimálně 3 126, policie za prvních pět dnů pozatýkala v Moskvě. V Petrohradě bylo zatčeno 2 084 osob, v Jekatěrinburgu, Krasnodaru i Nižním Novgorodu pak více než 100. „Nemáme to ověřené, ale zdá se, že protesty budou pokračovat i v následujících dnech,“ řekl Cotovio.

„Udělali jsme si malou studii, ze které vyplynulo, že 50 procent Rusů podporuje invazi, ale není jasné, zda v takovém rozsahu, jaký vidíme. Je také důležité zmínit, že lidé v Rusku jsou krmeni propagandou. Říká se, že na Ukrajině vládne nacistická vláda a je třeba ji zlikvidovat. Hovoří se o genocidě, která údajně probíhá na Donbase. Nehledě na to se ale zdá, že je hodně lidí proti tomuto konfliktu,“ popsal Cotovio situaci v Rusku.

Rusové informují o válce velmi omezeně

Svůj nesouhlas s válkou projevují i známé ruské osobnosti na sociálních sítích. Raper Oxxxymiron, civilním jménem Miron Fjodorov, zrušil svůj koncert na protest proti ruské invazi na Ukrajinu. Proti válce na Ukrajině se vyslovili také zpěváci Sergej Lazarev a Valerij Meladze či raper Morgenštern.

Cotovio v rozhovoru také podotkl, že ruská média informují o válce velmi omezeně. Především hovoří o územích na Donbase, o proruských separatistických republikách. „Soustředí se na to, že tam žije hodně Rusů a že je to území, které je v daném konfliktu téměř pod kontrolou Rusů. Nehovoří o mrtvých vojácích. Proběhla jen krátká zmínka o ztrátách na životech, jinak je ale informovanost velmi omezená,“ upřesnil novinář.

„Ruská média se soustředí na pozitivní stránky, takže například nezmiňují, že ruský postup je pomalejší, než se předpokládalo. Ukrajince vykreslují jako zločince a neukazují poničenou civilní infrastrukturu,“ doplnil Cotovio.

Tagy: