Získal Gerasimov znovu důvěru? Šojgu jej jmenoval velitelem ruských sil na Ukrajině

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu ve středu jmenoval velitelem ruských jednotek nasazených na Ukrajině náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova. Nově utvořený post v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu dosud zastával Sergej Surovikin, který se nyní stal Gerasimovým zástupcem, napsal ruskojazyčný server BBC.

„Náčelník generálního štábu a armádní generál Valerij Gerasimov byl jmenován velitelem sjednocené skupiny vojsk,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany. Gerasimov podle něj povede ruské síly v oblasti „speciální vojenské operace“, jak Moskva oficiálně nazývá svou invazi na Ukrajinu.

Cílem změn je podle Moskvy zvýšení efektivity řízení vojenských operací na Ukrajině, na kterou Rusko zaútočilo loni v únoru. Že se novým „šéfem ruské invaze“ stal právě Gerasimov, může znít pro leckoho poněkud překvapivě.

Zejména na jaře se v médiích hojně spekulovalo o tom, že se generál kvůli neúspěchům ruské armády během bojů s Ukrajinou dostal do nemilosti ruského prezidenta Vladimira Putina. Šířila se i zpráva, že Putin prý Gerasimova dokonce zbavil funkce náčelníka generálního štábu. To však nikdy nebylo potvrzeno.

Gerasimov se například nezúčastnil poslední tradiční vojenské přehlídky v Moskvě 9. května, kdy Rusové slaví vítězství nad nacistickým Německem. Gerasimov také měl být jedním ze tří Rusů, kteří „vlastnili jaderný kufřík“. V praxi to znamenalo, že on, Putin a Šojgu jako jediní disponovali právem rozhodovat o použití ruských jaderných zbraní. V březnu se ale objevily zprávy, že tuto výsadu už má jen Vladimir Putin.

Šojgu jmenoval Surovikina, tehdejšího velitele Jižního vojenského okruhu a velitele ruských vzdušných a kosmických sil, na pozici velitele ruských jednotek na Ukrajině teprve loni v říjnu. Ruská armáda v té době čelila na Ukrajině řadě drtivých porážek, a to na severovýchodní i jižní frontě.

Tagy: