Krvavá bitva o Kyjev. Vyrobte si zápalné lahve, nabádá vláda Ukrajince

Zničený dům na předměstí Kyjeva

Kyjev se snaží opustit tisíce lidí

V obytné čtvrti Minský masiv na severu Kyjeva se ozývá střelba, uvedla místní média. Ministerstvo obrany požádalo obyvatele, aby zůstali doma a hlásili pohyby ruské techniky. Mají si případně vyrobit Molotovovy koktejly. Střelba byla podle agentury AP slyšet také u vládní čtvrti v centru ukrajinské metropole.

Ve druhém největším ukrajinském městě Charkově na východě země jsou slyšet hlasité výbuchy, informovala s odvoláním na svědka agentura Reuters, podle níž letecké poplachy zněly v řadě ukrajinských měst.

Jeden z poradců ukrajinské vlády uvedl, že očekává, že se Rusko během pátku pokusí proniknout do Kyjeva. Podle agentury AP ruské invazní síly postoupily až na předměstí ukrajinské metropole. Městem ráno zněl opět letecký poplach a obyvatelé byli vyzváni, aby se odebrali do krytů, píše Reuters.

Kancelář ukrajinského prezidenta pojmenovala momentálně nejnebezpečnější směr ruské invaze, upozornil server RBK Ukrajina. Podle poradce šéfa prezidentské kanceláře jde o směr Dymer-Ivankov, což jsou místa severně od metropole. Bojuje se podle něj v Hostomelu, Vorzelu a Buči, které se nacházejí v blízkosti Kyjeva.

Ukrajinské ministerstvo obrany ráno varovalo obyvatele Kyjeva před přítomností ruských sabotérů v Oboloni, což je jedno ze sídlišť v severní části metropole. Ministerstvo Kyjevany požádalo, aby si připravili zápalné lahve a nepřítele pomohli zneškodnit, uvedla agentura Unian.

Zneškodněte okupanta

„Žádáme občany, aby hlásili pohyb techniky. Vyrobte Molotovovy koktejly, zneškodněte okupanta! Civilistům – buďte opatrní. Neopouštějte domov!“ napsalo ukrajinské ministerstvo obrany na Facebooku. Úřady zároveň požádaly Ukrajince, kteří mají webové kamery, aby nezveřejňovali záběry na internetu a nepřítel se tak nedostal k informacím o ukrajinské armádě, píše RBK Ukrajina.

Ukrajinská armáda už dříve oznámila, že zneškodnila skupinu ruských diverzantů, kteří se podle ní zmocnili dvou vozidel ukrajinské armády a v převlečení za ukrajinské vojáky se pokoušeli proniknout z Oboloně dál do centra Kyjeva. Informují o tom ukrajinská média s odvoláním na náměstkyni ministra obrany Annu Maljarovou. Armáda zároveň vydala varování, že sabotážní a průzkumné skupiny ruských sil používají ukrajinské vybavení.

V Kyjevě už ráno úřady vyhlásily letecký poplach, v noci na město dopadlo několik ruských raket. Z Moskvy dnes podle ruských tiskových agentur, které se odvolávají na zdroj z ministerstva obrany, zaznělo, že armáda raketami na Kyjev neútočí. Stejné tvrzení zopakovala později ruská agentura TASS, rovněž s odvoláním na nejmenovaný zdroj z ruského ministerstva obrany.

Ukrajinský generální štáb ve čtvrtek pozdě večer varoval, že ukrajinská metropole je patrně hlavním cílem ruské invaze, k městu se podle zpráv médií probíjí ruské tanky. Kyjevský starosta Vitalij Kličko podle agentury AP uvedl, že nejméně tři lidé dnes utrpěli zranění poté, co raketa zasáhla několikapatrový obytný dům v metropoli. Zdroj agentury TASS z ruského ministerstva obrany k tomu sdělil, že jasný záblesk, který byl vidět nad městem, a jeho pád na obytný dům, má „zcela jiné vysvětlení“.

Jsem cíl číslo jedna, prohlásil ukrajinský prezident

Zelenskyj rovněž řekl, že spolu s dalšími činiteli nezbytnými pro fungování státu zůstává v kyjevské vládní čtvrti, a že na Ukrajině je stále i jeho rodina. „Podle informací, které máme, mě nepřítel označil za cíl číslo jedna. Moji rodinu jako cíl číslo dvě. Chtějí politicky zničit zemi tím, že zničí hlavu státu,“ řekl.

Ruské jednotky mezitím dále postupují. Ukrajinský velvyslanec v Česku Perebyjnis už večer uvedl, že se obává nočního útoku na Kyjev. Na Twitteru zdůraznil, že je pyšný na ukrajinské vojáky.

Loutková vláda?

Možné záměry Ruska ve vysílání CNN Prima NEWS naznačil politický geograf Jan Kofroň. „Putin chce vyměnit vládu a nahradit ji vládou loutkovou. Zkrátka donutit ke kapitulaci. Zdá se, že má jen takovou cestu – převzít kontrolu a dosadit alternativní vládu, i když bude mít malou podporu lidí. Je to bohužel reálné,“ uvedl Kofroň.

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý v pořadu 360° na CNN Prima NEWS připustil, že strategie Ruska bude podobná, jako v roce 1968 v Československu. „Může se opakovat rok 1968, změna režimu,“ poznamenal Šedivý. Záleží podle něj na tom, zda a jak se Putinovi podaří přinutit ukrajinskou vládu, aby nepokračovala v odporu proti agresi.

Ruská armáda ve čtvrtek brzy ráno zahájila letecký i pozemní útok na Ukrajinu. Prezident Vladimir Putin v televizním vystoupení oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu.

Tagy: