Dojemná zpověď zoufalých Ukrajinců. Štáb CNN Prima NEWS pohostili čajem v bunkru

Reportérka CNN Prima NEWS natáčela přímo v bunkru

CNN Prima NEWS natáčela exkluzivně přímo v bunkru

Štáb CNN Prima NEWS natáčel exkluzivně na předměstí Charkova a ukázal, jak se žije v bunkru, zatímco na povrchu zuří válka. „Všichni ztuhli. Probudili jsme se v pět ráno, objali se a všem volali. Brečeli jsme, bylo to strašlivé,“ popsala jedna z Ukrajinek.

Reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová je společně s kameramanem Jánem Schürgerem na severním předměstí Charkova, velmi blízko bojové linie. Podle instrukcí vojáků mohou natáčet jen uvnitř. Jde jak o jejich bezpečnost, tak o bezpečnost obyvatel, které navštívili.

„Žijeme v bunkru třetí den. Hodně sousedů odjelo, protože mají děti. Tady je asi pět nebo šest rodin,“ popsal Jevgenij a zavedl štáb do podzemí rozbombardovaného bytového domu.

Brečeli jsme, bylo to strašlivé

„Je to skutečně děsivé. Předevčírem večer všechno rachotilo a třáslo se. Tady dole jsme všichni ztuhli. Probudili jsme se v pět ráno, objali se a všem volali. Brečeli jsme, bylo to strašlivé,“ popsala jeho manželka. Jejich syn je u babičky v jiném městě, což rodině na klidu rozhodně nepřidává. Zatím si alespoň pravidelně volají.

V sobotu byli muži poprvé za tři dny nakupovat. „Stáli dlouho ve frontě, ale něco přinesli. Ještě jsme měli další zásoby,“ popsala manželka. Nahoru se bojí chodit, ale musí, protože tam mají vodu.

„Děkujeme tomu tichu, ale i vojákům. Ti nám dovolili, abychom nakoupili. Jen řekli, ať jdeme rychle. My za nimi chodíme a nabízíme jim čaj nebo vodu,“ vylíčil Jevgenij. I přes odpor jeho manželky už chce jít bojovat. „Chci vzít zbraň a chránit svou vlast. Nepotřebuji je tady, ty zachránce, jak si říkají. Jsme normální lidé, byli jsme spokojení, nezvali jsme je. Nikdo vás o pomoc neprosil,“ vzkázal Rusům, kteří vnikli na území Ukrajiny a teď ostřelují velká města včetně metropole Kyjeva.

Od Západu si cení sankcí, ale počítal s vojenskou pomocí. „Upřímně řečeno, pomáhali jsme s holým zadkem Evropě a chtěli bychom také pomoci. Nevěřím, že když Rusko převezme Ukrajinu, tak se zastaví,“ odhadl.

Společně se rodiny snaží číst zprávy na internetu a poslouchají rozhlas. Navíc, stejně jako velká část ukrajinských rodin, mají v Rusku příbuzné. „Je to bratrský národ. Co má tohle znamenat? Chápu, že to nejsou oni, ale mají tam jednoho, který se asi úplně zbláznil,“ naráželi na prezidenta Vladimira Putina.

Tagy: