Dobytí Kyjeva? Rusko ostudně selhalo. Na nejtěžší boje zatím nedošlo, upozorňuje analytik

Vladimir Putin

Pokud už Rusové chtěli dobýt Kyjev, je to ostuda, okomentoval ve vysílání CNN Prima NEWS situaci a průběh bojů na Ukrajině vojenský analytik Lukáš Visingr. Ocenil dosavadní přístup Ukrajinců, kteří brání svou zemi s daleko větším odhodláním, než se čekalo. Nejtvrdší boje ve městech ale prý obě strany ještě čekají.

Rusové zaútočili v noci na sobotu na Kyjev, Ukrajincům se ale zatím podařilo metropoli uhájit. „Pokud to byl vážný pokus o dobytí Kyjeva, tak ostudně selhal. Pokud to byl ale jen průzkum bojem, možná se Rusové něco důležitého dozvěděli. Celkově však dění zapadá do obrazu, že vše nejde tak, jak Rusové očekávali,“ zhodnotil Visingr dosavadní boje a přirovnal situaci v hlavním městě k ruské operaci první den války, kterou označil za debakl výsadkářů.

Ukrajinci se podle něj drží lépe, než se čekalo. „Ruská armáda nejspíše nasadila podstatně menší síly, než by mohla. Teď je otázkou proč. Stále více věřím, že Rusové nemají logistiku na to, aby mohli podporovat všechnu sílu připravenou u hranic. Existují záběry bojových vozidel, jak stojí na silnicích a nemají palivo,“ konstatoval Visingr.

Scénářů, jak se bude válka na Ukrajině vyvíjet, je celá řada. Rusové si musí rozmyslet, jak budou dále pokračovat. „Nejde jen o dobytí města, ale i o politické cíle, které mají Rusové dané. Klíčová je rychlost, nějakého vítězství musí dosáhnout v řádu dnů nebo mála týdnů,“ upozornil analytik.

Pokud by se boje protahovaly a zvětšovaly se ekonomické i lidské ztráty, bude to pro Rusko problém. „Nejspíše nemá logistiku na boje v tak obrovské zemi. Putin chtěl něco jako malou skvělou válku, kterou by mohl propagandisticky prodat, ale to se nestalo. I v případě vítězství se může stát, že z hlediska sankcí půjde pro Rusko o katastrofu,“ dodal Visingr.

První ukrajinské ztráty byly velmi malé

Ukrajinci daleko větší a vybavenější armádě zatím srdnatě vzdorují. Vzorem je prezident Volodymyr Zelenskyj, který odmítl nabídku evakuace ze strany USA a zůstává v Kyjevě. Mezitím jedná s představiteli dalších států o podpoře a natáčí lidem povzbuzující vzkazy. Do první linie se vydal také starosta Kyjeva Vitalij Kličko.

„Ukrajina se hned první den nepoložila, první ztráty byly velmi malé. Asi se dobře rozptýlili tak, aby je nemohli Rusové hromadně ničit,“ odhadl Visingr. Ukrajinci podle něj nespoléhají na statickou obranu, ale snaží se vést elastické ústupové boje a způsobovat Rusům co největší ztráty.

Navíc se jim povedlo zasáhnout ruské letiště u Rostova. „To musí být pro Rusy opravdu trapné. Je to ponížení pro vzdušnou obranu. Ukrajinci brání zemi s větším odhodlání, ale na nejtěžší boje ve městech zatím nedošlo, jednalo se o malá střetnutí. Pokud dojde na těžší boje, to nejhorší na ruské vojáky ještě čeká,“ nastínil analytik.

Ukrajinská prezidentská kancelář sdělila, že do sobotního rána v bojích s ukrajinskými silami v zemi zemřelo přes 3 500 ruských vojáků a 200 jich bylo zajato, údaj ale zatím není potvrzen z dalších zdrojů. Agentura Interfax-Ukrajina pak s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví informovala, že ruské vojenské operace si vyžádaly životy 198 Ukrajinců včetně tří dětí.

Tagy:
válka Vladimir Putin invaze Ukrajina Volodymyr Zelenskyj USA Rusko Kyjev Vitalij Kličko Lukáš Visingr