Zkáza v Borodjance je mnohem horší než v Buči. Potřebujeme zbraně, říká Zelenskyj

Situace v Borodjance je mnohem horší než v Buči. Ve svém posledním projevu ve čtvrtek pozdě večer to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který volá po silnějších sankcích vůči Rusku. „Ukrajina potřebuje především zbraně, které nám umožní zvítězit na bojišti. A to bude nejsilnější sankce proti Rusku ze všech možných,“ uvedl.

Válka na Ukrajině trvá již šest týdnů. „Vždycky jsme byli stateční. Nejstatečnější na světě. Jsem si tím jistý. Protože kdo jiný by dělal to, co dělají Ukrajinci? Kdo jiný by měl tolik odvahy neustále bojovat proti jakýmkoli projevům tyranie a bránit svobodu? V každých volbách, v revolucích i ve válce. Kdo jiný měl tolik odvahy bojovat proti všem ruským silám na zemi, ve vzduchu i na moři? Kdo jiný měl odvahu jít beze zbraní proti ruským obrněným vozidlům tam, kde se Rusům dočasně podařilo něčeho zmocnit?“ ptal se ve svém projevu Zelenskyj.

„Kdo jiný měl odvahu říci světu, že pokrytectví je špatná zbraň? A nejen říci, ale i obnovit ve světě poctivost. Kdo jiný měl odvahu přesvědčit největší světové firmy, aby zapomněly na účetnictví a vzpomněly si na morálku? A naučit všechny politické vůdce – ať už jsou jakýkoli – být alespoň trochu ukrajinští. Alespoň trochu odvážní. To je vlastně naše značka. To je to, co znamená být námi. Být Ukrajinci. Být stateční,“ zdůraznil ukrajinský prezident.

„Kdyby všichni na světě měli alespoň deset procent odvahy, jakou máme my Ukrajinci, mezinárodní právo by vůbec nebylo ohroženo,“ řekl dále Zelenskyj. „Neexistovalo by žádné nebezpečí pro svobodu národů. Budeme šířit svou odvahu. Zahájíme zvláštní celosvětovou kampaň. Budeme učit svět, aby nebyl jen trochu, ale plný odvahy. Jako my Ukrajinci,“ dodal.

Ukrajina potřebuje zbraně

Ukrajinský prezident uvedl, že je nutné přijmout více protiruských sankcí. „Ukrajina potřebuje především zbraně, které nám umožní zvítězit na bojišti. A to bude nejsilnější sankce proti Rusku ze všech možných,“ řekl.

„Dnes máme dobré diplomatické zprávy. Valné shromáždění OSN rozhodlo o pozastavení členství Ruska v Radě pro lidská práva. Je to zcela logické. Zcela správně. Jsem vděčný státům, které toto rozhodnutí podpořily. Rusko nemá s konceptem lidských práv již dlouho nic společného. Možná se to jednou změní. Ale zatím jsou ruský stát a ruská armáda největší hrozbou na planetě pro svobodu, pro lidskou bezpečnost, pro koncept lidských práv jako takový. Po Buči je to již zřejmé. Začaly práce na demontáži trosek v Borodjance. Tam je to mnohem horší,“ podotkl ukrajinský prezident.

Zelenskyj také upozornil na mrtvé Ukrajince v Mariupolu. „Přichází stále více informací o tom, že ruští propagandisté připravují ‚zrcadlovou odpověď‘ na šok z toho, co normální lidé viděli v Buči. Oběti v Mariupolu se chystají ukázat tak, jako by je nezabila ruská armáda, ale ukrajinští obránci města. Za tímto účelem okupanti sbírají mrtvoly na ulicích a chtějí je použít jinde v souladu s vypracovanými propagandistickými scénáři,“ sdělila ukrajinská hlava státu.

„Máme co do činění s okupanty, na kterých nezbylo nic lidského. Aby ospravedlnili vlastní vraždění, berou zavražděné lidi jako kulisy, jako propagandistické rekvizity. A to je samostatný válečný zločin, za který se bude každý z propagandistů zodpovídat,“ dodal Zelenskyj.

Diplomaté, vraťte se

Ukrajinský prezident také sdělil, že do Kyjeva se společně s obyvateli města vracejí také diplomatičtí zástupci dalších států. „Včera se vrátilo turecké velvyslanectví. Dnes se vrátil velvyslanec Litvy. Již dříve obnovilo svou činnost v Kyjevě slovinské velvyslanectví. Jsem upřímně vděčný přátelům Ukrajiny, kteří nás podporují přesně tak, jak to nyní potřebujeme, a to i na úrovni symbolů, na úrovni diplomatických gest,“ vyzdvihl Zelenskyj.

„Vraťte se. Přítomnost zahraničních diplomatických misí v Kyjevě je normální prací ambasád, je to jasný signál agresorovi, že Kyjev je naše hlavní město. Ne provinční město Ruska, ale hlavní město Ukrajiny,“ řekl na závěr ukrajinský prezident.

Tagy:
OSN zbraň Ukrajina sankce Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Buča ruská invaze na Ukrajinu