Nová vojenská pomoc pro Ukrajinu. Německo pošle munici a vybavení za miliardy

Německý kancléř Olaf Scholz a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Boje u doněcké Andrijivky

Německo pošle Ukrajině novou vojenskou pomoc zahrnující munici, vozidla a další vybavení v hodnotě téměř 10 miliard korun, uvedl ministr obrany Boris Pistorius. Kyjev hlásí další úspěch protiofenzivy. Ukrajinská armáda zničila v Doněcké oblasti jižně od Bachmutu celou ruskou 72. brigádu čítající několik tisíc vojáků, tvrdí ukrajinský generální štáb. Před začátkem zimy by mohl být prolomen ruský pozemní koridor, oznámil šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov v rozhovoru pro deník The Economist.

Německo poskytne Ukrajině k boji proti ruským invazním silám zbrojní pomoc včetně munice, obrněných vozidel, zimního oblečení a generátorů v hodnotě 400 milionů eur (9,8 miliardy korun). V rozhovoru s německým deníkem Bild zveřejněném v pondělí to prohlásil spolkový ministr obrany Boris Pistorius. Poznamenal, že o střelách s plochou dráhou letu Taurus, o které Kyjev usiluje, německá vláda ještě jasno nemá.

ČTĚTE TAKÉ: Rusové chybují se svojí taktikou a nevyužívají zákopy, tvrdí Ukrajinci a hlásí průlom

Ukrajinci během dvouměsíční bitvy v Doněcké oblasti zničili celou ruskou 72. brigádu s několika tisíci vojáky, napsal deník Bild s odvoláním na zprávy z ukrajinského generálního štábu. Rusové byli v oblasti odříznuti od zásobování a drony sledovaly jejich pohyb. Ukrajinským jednotkám se tak podařilo zatlačit zpět linii kontaktu s Rusy a obsadit lokalitu.

Šéf Hlavního zpravodajského ředitelství ministerstva obrany Kyrylo Budanov v rozhovoru pro deník The Economist řekl, že obranné síly mohou mít čas prolomit ruský pozemní koridor s okupovaným Krymem ještě před zimou. Rusové podle jeho slov jsou zoufalí a předčasně nasadili zálohy, napsal deník Ukrajinska pravda. „Na rozdíl od toho, co deklaruje Rusko, nemá absolutně žádnou strategickou rezervu,“ zdůraznil Budanov.

Ukrajinské armádě se podařilo osvobodit vesnici Kliščijivka u Bachmutu na východě země. S odvoláním na mluvčího východního uskupení ukrajinských sil a prohlášení jednotek, které se na tomto úspěchu podílely, to na svém webu uvedla Ukrajinska pravda.

Jednotky na místě však varují před pokusy ruských okupantů získat strategický bod zpět. Osvobození vesnice přinese obráncům Ukrajiny řadu výhod proti nepříteli, jak sdělil podle agentury Unian šéf tiskové služby východní skupiny Ukrajinských ozbrojených sil Ilja Levlaš.

VIDEO: Ukrajinský úder na ruské okupanty

„Především se jedná o kontrolu logistických cest,  kterými je zajišťováno zásobování Bachmutu. Z jižní strany se nyní rovněž můžeme dostat hlouběji do řad nepřítele. Máme i lepší pozici vzhledem k přesnější palbě dělostřeleckých systémů a dalších zbraní, které máme,“ uvedl. Vojákům už také poděkoval za osvobození Kliščijivky prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálních sítích.

Tagy:
válka Ukrajina on-line Rusko ruská invaze na Ukrajinu