Zneužití registračního systému na testy? Informace prý dostávají reklamní společnosti

Zneužití registračního systému

Centrální rezervační systém pro objednávání na antigenní testování posílá část informací o uživatelích také reklamním společnostem. Zjistil to web iRozhlas. Stejná firma bude dodávat i objednávkový registr pro očkování proti koronaviru. Podle ministerstva zdravotnictví však žádný únik dat nehrozí.

Rezervační systém pro objednání na očkování dodá společnost Reservatic. Už teď zajišťuje rezervace pro antigenní testování. Jenže program pro některá zdravotnická zařízení údajně odesílá informace také reklamním společnostem. „U systému, ze kterého tento systém vychází, je jasné, že byla ochrana osobních údajů uživatelů zcela hrubě podceněna. Byly tam různé systémy třetích stran, které jsou vlastně určené ke šmírování uživatelů,“ sdělil Ondřej Profant (Piráti).

Veřejná služba by podle opozice neměla zaprodávat údaje zájemců o očkování. Některé funkce totiž může využít cílená reklama. „Nesrovnávejme to s jinými systémy, které jsou na tomto modulu postaveny. Tyto funkcionality v centrálním rezervačním systému nejsou umožněny,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Jsou data anonymizována?

„Máme od začátku automatickou anonymizaci. Do 24 hodin od testování jsou veškerá data anonymizována,“ uvedl společník a technický ředitel společnosti Reservatic Jiří Kubica.

Objednávky s údaji prý nezůstávají v registračním systému, ale putují do Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Podle expertů by měl rezervační systém projít nezávislým bezpečnostním auditem. „Bez nezávislého ověření stavu výsledku je složité říct, jestli může dojít k nějaké kompromitaci, jestli může nastat nějaký problém, jestli všechny skripty, které tam běží, jsou pro základní sbírání informací a jsou neškodné,“ vysvětlil expert kybernetické bezpečnosti Michal Čábela.

Dodavatele rezervačního systému zajišťuje Národní agentura pro komunikační a informační technologie, která spadá pod ministerstvo zdravotnictví. Podle ní se celková podoba stránky pro rezervaci ještě doupravuje. V plánu je také zátěžová zkouška.

Registrační systém se spustí v pátek

Centrální registrační systém pro očkování proti COVID-19 se spustí v pátek. Jako první se mohou hlásit senioři starší 80 let. „My dodržujeme všechna platná ustanovení o ochraně osobních údajů a nestane se, že by došlo k nějakému sdílení s jakýmkoli komerčním subjektem tak, jak jsem slyšel, to je vyloučeno,“ sdělil Blatný.

V kontextu rezervačního systému, který je využíván pro plánování testů a očkování proti COVID-19, by měly být veškeré pochybnosti o sběru nebo možném zneužití dat vyvráceny nebo potvrzeny auditem, nejlépe nezávislým.

Tagy:
reklama očkování informace ministr zdravotnictví Česká pirátská strana ANO 2011 koronavirus Ondřej Profant antigenní testy Jan Blatný testování na koronavirus vakcinace registrační systém iRozhlas Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR vakcína proti COVID-19 Národní agentura pro komunikační a informační technologie