Zničí vše živé a technika se pod její sílou zbortí. Jak funguje termobarická bomba?

Co je to termobarická bomba?

Termobarická neboli vakuová bomba v místě exploze zničí vše živé a technika se pod její silou zbortí. V uzavřených prostorách se účinek ještě umocní. Spekuluje se, že ji při konfliktu na Ukrajině využila ruská armáda.

Už před explozí v Ochtyrce, kde mohla být bomba podle ukrajinských médií využita, se objevily informace o tom, že ruská armáda termobarické zbraně na území Ukrajiny přesouvá.

Podle expertů jde o nelítostnou zbraň na hranici těch jaderných. Na rozdíl od nich ale nevyvíjí jaderné záření. Jde o hlavici, která je naplněná kapalinou nebo práškem. Náplň se nad cílem rozptýlí, oblak se smísí se vzduchem a následuje exploze mnohem intenzivnější než u jiné bomby.

„Vyvolá obrovské teploty, tlakové vlny a to vlastně spálí kyslík. Termobarická bomba vytvoří na okamžik vakuum,“ vysvětlil válečný analytik Lukáš Visinger. „Je nebezpečná, protože se dostane všude. Aerosol vnikne do všech prostor a lidé de facto nemají šanci v takovém prostoru přežít,“ souhlasil vedoucí katedry bezpečnostních studií na Cevro Institutu Jiří Šedivý.

Zákaz používání

Zbraň může mít na svědomí destrukci stovek, možná i tisíců čtverečních metrů v okolí dopadu. Systém TOS-1 je mobilní raketomet, který odpaluje salvy raket s termobarickou hlavicí. „Proti oblastem, kde by se mohly vyskytovat nevojenské cíle, se vůbec takové zbraně nesmějí používat,“ vysvětlil Visinger.

Tagy: