Rusové zaútočili na město Ochtyrka. Ničivou vakuovou zbraní měli trefit ropný sklad

Raketomet TOS-1 během 76. výročí Dne vítězství na Rudém náměstí v Moskvě v Rusku v květnu

Lukáš Visingr o zoufalosti ruské armády

Ruská armáda opakovaně bombardovala město Ochtyrka s asi 50 tisíci obyvateli na severovýchodě Ukrajiny vakuovými bombami. Uvedl to podle ukrajinské agentury Unian starosta města Pavlo Kuzmenko. Zbraně jsou přitom zakázané ženevskou konvencí.

„Nepřítel válčí zbaběle. Na Ochtyrku znovu shodili vakuovou bombu, na sklad ropných paliv. Ropnou nádrž to vyhodilo do povětří,“ uvedl starosta Kuzmenko a dodal, že tyto zbraně jsou zakázané ženevskou konvencí.

Vakuová bomba má účinek slabé jaderné bomby. Někdy se této zbrani také říká termobarická. V ruské armádě je tento druh zbraně zastoupený například v raketometu TOS-1, který Rusové přemisťují na podvozku tanku.

„Tento dělostřelecký raketomet odpaluje náboje s termobarickou hlavicí. Ty vypouští oblak aerosolu, který je následně odpálen. Mají obrovskou ničivou sílu. Jejich účinek se dá srovnávat s malými jadernými zbraněmi, což podtrhuje momentální zoufalost ruské armády,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik Lukáš Visingr.

„Pokud takovou zbraň nasadí masově, tak to znamená, že se ‚vrátí ke svým osvědčeným praktikám‘. Touto zbraní mohou města vymazat z mapy,“ uzavřel analytik s tím, že Rusům dochází čas, vázne jim vojenské zásobování a nemohou si dovolit vést válku dlouhé měsíce.

Podle prvotních informací o útoku v Ochtyrce mělo ale jít o nálet. Vakuovou bombu tak mohli Rusové svrhnout ze vzduchu. Informace nicméně není možné v tuto chvíli ověřit.

Vakuové bomby ruští vojáci již dříve shodili na syrské město Halab, známé též jako Aleppo, poznamenal Unian.

Tagy:
válka Ukrajina Rusko Ozbrojené síly Ruské federace