Hongkongská začínající podnikatelka Katharina Ungerová založila start-up Livin Farms, který od roku 2016 vyrábí hmyzí inkubátory a nyní pracuje na komplexním modelu kultivování moučných červů. Ti jsou podle ní vhodní především pro využití v kuchyni nebo biologických učebnách.
„V roce 2050 nás bude na planetě devět miliard, takže musíme najít nové řešení, jak nás všechny nakrmit a jak nakrmit budoucí generace,“ řekla Ungerová.
„Hmyz nabízí skvělou alternativu stávající potravinové produkci, protože může být množen na potravinovém odpadu, potřebuje jen velmi málo místa, velmi málo vody a navíc skvěle chutná.“
Švábi, cvrčci, sarančata a červi - jídlo budoucnosti, nebo jen výkřik tmy?
Naše knedlo-zelo-vepřo je zkrátka nejlepší. Co když se ale v budoucnosti stanou šváby nebo cvrčci opravdu naší stravou?
Hmyz je bohatý na proteiny a má nízkou hladinu cholesterolu
Zatímco se řada lidí ošívá již při pouhé představě, že si pochutnává na hmyzu, v zemích jako Thajsko nebo Čína se jedná o běžné pokrmy. „Červi jsou bohatí na proteiny a mají nízkou hladinu cholesterolu,“ uvedl vlastník restaurace Yunnan z Hongkongu Li Ching.
Problémem však podle výživového odborníka Milese Price je, že produkce alternativních proteinů (např. hmyz) zůstává z velké části neregulovaná, což může mít významný vliv na bezpečnost těchto potravin a na jejich přijetí ze strany spotřebitelů.
„Na rozdíl od masa můžu hmyz připravit dvěma různými způsoby, a vyrobit z něho slanou nebo sladkou pochoutku,“ uvedl operační vedoucí LIfin Farms Clayton Wong, když předváděl vaření moučných červů s paprikami, rajčaty a cibulí v těstovinové tomatové omáčce s mascarpone.