U lidí, kteří před uložením potraviny do košíku čtou etikety, bylo prokázáno, že ve svém jídelníčku snížily příjem cukrů, energie, nasycených tuků a navýšili množství vlákniny. To může významně přispět celkovému zdraví, a také redukci váhy. V našem seriálu o kvalitě potravin si ukazujeme, jaké záludnosti nás při nákupu potravin mohou potkat. Zaměříme se nyní na sacharidy a jejich prospěšnost pro zdraví.
V tabulce nutričního štítku na každé etiketě najdeme přehled látek a živin. Tyto údaje jsou pro výrobce ze zákona povinné. O sacharidech (nepřesně označovaných jako cukry) se můžeme v poslední době dočíst, že jsou viníkem nadváhy, cukrovky, obezity a dalších zdravotních komplikací. Je tomu opravdu tak nebo musíme rozlišovat jejich druhy? Sacharidy jsou nejvíce obsaženy v mléčných výrobcích, ovoci, pečivu, bramborách či těstovinách. Menší množství najdeme také v ořeších, semenech a luštěninách.
Co znamenají pojmy „sacharidy“ a „z toho cukry“?
Pojďme si ukázat na konkrétním příkladu tří potravin. Na etiketě najdeme údaj o obsahu živin ve 100 gramech produktu.
Z etikety lze zjistit celkový obsah sacharidů, vlákniny a jednoduchých sacharidů (nejčastěji ve formě glukózy, fruktózy, galaktózy – dále pro zjednodušení budeme používat pojem „cukr“). Pod slovem cukr si tedy nepředstavujte pouze ten klasický bílý v kostkách. Sacharidy potřebujeme rovnou k několika procesům v lidském těle – všechny buňky v těle používají cukr jako palivo, mozek nevyjímaje.
Komplexní sacharidy (na etiketě jako „Sacharidy“), jejichž příjem bychom měli upřednostnit před jednoduchými cukry (na etiketě jako „z toho cukry“) náš trávicí systém všechny stejně nakonec rozštěpí na ty jednoduché, aby je tělo mohlo využít jako zmíněné „palivo“. Rozhodující však je právě doba, za kterou se tak stane. Jednoduchý cukr nám do krevního oběhu vstupuje velmi rychle, což při nadměrné a dlouhodobé konzumaci vede až k diabetu. Zároveň nás potravina s vysokým obsahem cukru nezasytí na dlouho, právě kvůli snadnému trávení. Komplexní sacharidy nejsou ničím jiným, než spojenou skupinou zmíněných jednoduchých cukrů. Právě ona vazba jednoduchých cukrů, kterých je ve skupině více než deset, vytváří komplexní sacharid a ztěžuje jeho trávení. Správně zvolená potravina nás proto zasytí na delší dobu a nemusíme sacharidy z jídelníčku vyřazovat plošně.
O prospěšnosti potraviny vám kromě obsahu komplexních sacharidů napoví také obsah vlákniny. Vláknina pomáhá lepšímu trávení, zvyšuje sytost a udržuje zdravý poměr střevních bakterií. Přemýšleli jste nad tím, proč je doporučováno tmavé pečivo jako součást zdravého jídelníčku, zatímco bílé pečivo je označováno za démona? Odpověď skýtá obsah vlákniny.
Pečivo jako pečivo? Ne.
Celozrnné pečivo má až třikrát více vlákniny! Tato zdánlivá maličkost nám potravinu označovanou za nepřítele hubnutí a zdravé stravy, mění na pokrm, který nás více zasytí a zvedá pomaleji hladinu krevního cukru. Dejte tedy raději přednost výrobkům celozrnným, žitným, žitno-pšeničným, případně těm ze špaldové mouky. Omezte naopak nákup „bílého“ pečiva z pšenice, případně výrobky s přívlastky „vícezrnné“, „cereální“ a tak podobně. Obsah sacharidů bude nejspíše stejný, ale jejich stravitelnost bude pro vaše zdraví a hmotnost přínosnější. Tip na závěr: Nebojte se v obchodě na nutriční hodnoty (obsah vlákniny či cukru) zeptat, pokud nejsou uvedeny přímo u produktu. Prodejce nám vždy musí poskytnout informace o tom, co kupujeme.