Rušení daňové slevy dopadne na hendikepované, kritizoval Krása. Stát na připomínky nereagoval

Václav Krása v pořadu Co na to vaše peněženka

Co na to vaše peněženka (628)

Nahrazení daňové slevy na poplatníka dávkami negativně dopadne až na 100 tisíc lidí, kteří pečují o hendikepované. V pořadu Co na to vaše peněženka to řekl předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Poradce premiéra Petra Fialy (ODS) a ekonom Štěpán Křeček, který změny obsažené ve vládním konsolidačním balíčku hájil, připomněl, že v současnosti mohly slevu využívat pouze rodiny s dostatečně vysokým příjmem, což se má podle jeho slov změnit.

„Jestliže rodinný příslušník pečoval o dalšího člena rodiny, jejíž součástí byl jen jeden vydělávající, tak mohl uplatnit slevu na poplatníka ve výši až 25 tisíc korun ročně,“ vysvětlil Krása. Podle něj pro osoby, které pečují o hendikepovaného partnera a nemají kvůli tomu čas na práci, byla taková daňová sleva výhodná. Její nahrazení finančními dávkami proto považuje za chybu. Negativně prý dopadne až na 100 tisíc lidí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Inflace klesne tak rychle, že se nebudeme stačit divit. Hrozí propouštění, míní Kovanda

„Aby dnes někdo mohl požívat slevu na nepracující manželku nebo manžela, musí mít relativně vysoký příjem, že si od něj může odečíst základ daně. To znamená, že na slevu dosahovali pouze středně a vysokopříjmoví. Vůbec se netýkala těch nejpotřebnějších,“ argumentoval ekonom Křeček. Sociální pomoc by podle něj měla být adresná. Domnívá se, že díky připravované změně se ušetří.

„Myslím, že když toto slyší daňoví poradci, musí kroutit očima,“ nesouhlasil Krása. „Nerad vám to takhle říkám, ale slevu na dani na nepracujícího manžela dnes lze uplatnit i při průměrné mzdě,“ pronesl. Křeček dodal, že dvě třetiny českých zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

V pořadu CNN Prima NEWS Co na to vaše peněženka Krása formuloval také další výhrady vůči konsolidačnímu balíčku. Národní radě osob se zdravotním postižením například vadí zvýšení DPH u léků z 10 procent na 12, které se podle nich dotýká rovněž seniorů. „Naše připomínky nebyly nijak vyhodnoceny, ale chápu to, jelikož nejsme oficiální připomínkové místo,“ řekl Krása. Česká vláda podle něj jde změnami v DPH proti evropskému trendu.

Křeček ve vysílání Krásu požádal, aby ho informoval o konkrétních lidech, kteří se kvůli balíčku dostanou do těžkých životních situací. „Jsme západní civilizace a vyspělá země. Musíme se vůči osobám se zdravotním postižením chovat solidárně,“ dodal.

Tagy:
manželé CNN Prima NEWS Štěpán Křeček DPH Václav Krása daň Národní rada osob se zdravotním postižením zdravotní postižení Co na to vaše peněženka Vláda ČR daňová sleva