Velký problém pro Fialovu vládu: Rating Česka v ohrožení, hrozí vyšší daně, varuje Kovanda

Ekonom Lukáš Kovanda

Podle Rusnoka může inflace překročit hranici 13 %

Česku hrozí, že se stane méně důvěryhodnou zemí pro zahraniční investory a v případě půjček bude muset platit vyšší úroky. Varovný prst tímto směrem podle ekonoma Lukáše Kovandy v pátek večer vyslala jedna ze tří renovovaných ratingových agentur –⁠ agentura Fitch. Pokud chce vláda tento osud zvrátit, musí okamžitě zasáhnout a podle Kovandy hrozí občanům i zvýšení daní.

„České republice poprvé od listopadu roku 1998 vážně hrozí zhoršení ratingu od některé ze tří světově významných agentur. Agentura Fitch v pátek pozdě večer středoevropského času vydala své nejnovější hodnocení dlouhodobého cizoměnového dluhu ČR. Potvrdila sice dosavadní rating, na stupni AA-, zároveň ale zdvihla varovný prst, když výhled zhoršila ze stabilního na negativní. To znamená citelné zvýšení rizika zhoršení ratingu. Jde o jakési poslední varování před zhoršením ratingu,“ komentuje poslední vývoj ekonom Lukáš Kovanda.

Jde jednoduše o to, že rating vyjadřuje bonitu či důvěryhodnost, tedy pravděpodobnost, že půjčka či cenný papír bude správně a včas splacen. A pokud by se rating Česka snížil, byli bychom pro investory rizikovější zemí a měli horší podmínky na půjčování.

I přesto, že běžný občan nemusí úplně rozumět tomu, co že to přesně to rating a všechno to kolem znamená, měl by zpozornět. Důsledkem totiž mohou být kroky české vlády, které už se každého z nás mohou citelně dotknout. V první řadě jde o zvýšení daní.

Důsledkem mohou být vyšší daně a horší zdravotnictví

„Zhoršení ratingu je pro vládu velký problém. Znamená to, že pokud si bude potřebovat půjčit, bude si půjčovat za vyšší úrok. Zhoršení znamená, že Česko bude celosvětově vnímané jako více rizikové a investoři budou od vlády žádat vyšší úrok. Vyšší úrok pak ve výsledku znamená, že jednoduše Česko zaplatí více peněz,“ dovysvětlil CNN Prima NEWS Kovanda.

Pokud by ke zhoršení skutečně došlo, vláda by musela peníze primárně dávat na splácení vyšších úroků a logicky by tak peníze chyběly jinde.

„Pro běžného občana to znamená, že se jeho vláda bude zadlužovat ještě rychleji než bez zhoršení ratingu. Tím roste riziko zvýšení daní nad rámec toho, co je nyní. Roste riziko toho, že bude zhoršená veřejná zdravotní péče, horší doprava atp. Zkrátka se mohou zhoršit všechny služby, které stát zajišťuje. Místo toho, aby dal peníze do silnic nebo do zdravotnictví, tak je bude muset dát do úroků,“ doplnil Kovanda.

Ještě před tím, než vláda k takovým krokům bude muset sáhnout, se musí primárně teď snažit, aby ke zhoršení definitivně nedošlo.

„Nyní je hlavní odvrátit to riziko, že ke zhoršení toho ratingu skutečně dojde. Vláda musí ratingovým agenturám vyslat signál, že něco dělá s tím zadlužením a že omezuje své výdaje,“ dodal Kovanda.

Tagy: