Ztráta Lymanu byla pro Rusy šokem. Uvědomují si, že se děje něco špatného, říká Just

Spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just

Jiří Just o náladě Rusů

Už podruhé za poslední týdny jsou Rusové překvapení. Ukrajinská armáda po Izjumu osvobodila také Lyman. Podle politologa a spolupracovníka CNN Prima NEWS v Moskvě Jiřího Justa je společnost v Rusku v šoku a uvědomuje si, že se děje něco špatného. Hrozí, že prezident Vladimir Putin použije v reakci jaderné zbraně?

Ztráta dobytého Lymanu je pro Rusy šokem. „Rusko bylo zvyklé na Ukrajině vítězit. Očekávalo se, že takzvaná zvláštní vojenská operace půjde rychle a jako po másle. Jenže podruhé za dva týdny se ruská armáda musela stahovat z města, které dobyla. V polovině září se stahovala z Izjumu, nyní z Lymanu,“ připomněl Just vývoj posledních dní na Ukrajině.

Podle něj Rusové, kteří situaci na východě Ukrajiny sledují a zajímají se o ni, poukazují na to, že se děje něco špatného. „Nečekali, že se Ukrajinci budou tak bránit, a navíc osvobozovat své území. Za poslední měsíc Ukrajinci vrátili pod svou kontrolu deset tisíc kilometrů čtverečních na východě země. Nyní Rusové očekávají adekvátní reakci, a to nejen od vlastní armády, ale také od politického vedení,“ pokračoval politolog.

Připomněl, že již v pátek formálně proběhla anexe ukrajinských území. „Rusové tato území nyní vnímají jako země ruské federace, proto jsou v šoku,“ dodal. V pondělí pak anexi schvalují ruští poslanci. Podle Justa se však nic nezmění. „Půjde pouze o formalitu. Jak mi sdělila jedna ruská poslankyně, počítá se s tím, že schválení proběhne jako po másle a drtivá většina poslanců zvedne ruku pro,“ doplnil.

Rusové brblají

Po ruských „prohrách“ na Ukrajině nyní šéf Čečenců Ramzan Kadyrov vyzývá, aby Rusko v reakci použilo jaderné zbraně. Je možné, aby Putin pod nátlakem k této reakci přistoupil? „Obávám se, že ano, ale ještě je brzy. Kadyrov vyjadřuje názor části Putinova okolí. Nevylučoval bych, že okolo Putina sílí takové názory – tedy, aby byly nasazeny jaderné zbraně,“ domnívá se Just.

Do nálady ruské společnosti se pak promítá také vyhlášení částečné mobilizace. „Nikdo neví, kolik lidí bylo přesně povoláno, je to tajemství. Částečně se proti režimu Rusové obrací, ale pouze tak, že brblají. Většina Rusů, kteří jsou nespokojeni, vyjadřují kritiku u sebe doma tak, aby je neslyšely represivní orgány. Největším projevem nesouhlasu jsou pak prchající Rusové do zahraničí. Za jakýkoli projev nesouhlasu totiž hrozí až patnáct let vězení,“ uzavřel politolog s tím, že zdánlivě poklidnou atmosféru v zemi narušují právě fronty na hranicích .

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva Ukrajina konflikt CNN Prima NEWS Nový den pořady CNN Prima NEWS Jiří Just Rusko Ozbrojené síly Ruské federace jaderná zbraň Ramzan Achmatovič Kadyrov Lyman