Zvrat v kauze sportovních dotací. Vrchní soud Peltovi zrušil odsuzující rozsudek

Vrchní soud Peltovi zrušil odsuzující rozsudek

Vrchní soud v Praze zrušil odsuzující rozsudek nad bývalým předsedou Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslavem Peltou a někdejší náměstkyní ministerstva školství Simonou Kratochvílovou v kauze sportovních dotací. Informovala o tom ve středu Česká televize. Případem se bude muset znovu zabývat Městský soud v Praze. Loni v listopadu soud Peltu za zmanipulování dotací nepravomocně poslal na šest let do vězení, Kratochvílovou potrestal 6,5 roku.

V případu čelili obžalobě ještě předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta, sekretář unie Jan Boháč, exředitel ministerského odboru sportu Zdeněk Bříza i ČUS a FAČR. Městský soud je obžaloby zprostil. Česká televize neuvedla, jestli v jejich části kauzy odvolací soud také rozhodoval.

„Vrchní soud v Praze dnes vrátil k novému projednání věc obviněného Pelty a spol., jelikož ve věci byla i zprošťující rozhodnutí,“ uvedli ve čtvrtek žalobci. Státní zástupce Ondřej Trčka následně v tiskové zprávě uvedl, že postup vrchního soudu odpovídá návrhu v jím podaném odvolání. „Státní zástupce navrhoval zrušení zprošťujících výroků a dále i zrušení odsuzujícího výroku s tím, aby ten obsahoval přísnější právní kvalifikaci,“ uvedl Trčka.

Dodal, že v případě zrušení výroku o vině vždy odvolací soud ruší i celý výrok o trestu, a také další výroky, které mají ve výroku o vině svůj podklad. „Je nutné rovněž uvést, že v případě zprošťujícího rozsudku soudu prvního stupně nemůže odvolací soud sám uznat obžalované vinnými skutkem, pro nějž byli napadeným rozsudkem zproštěni,“ doplnil žalobce.

Podle mluvčí vrchního soudu Simony Heranové odvolací senát ve středu rozhodl o všech odvoláních. „Mohu potvrdit, že včera bylo rozhodnuto o všech odvoláních, která byla proti rozsudku soudu prvního stupně v této věci podána. Rozhodnutí však bylo učiněno v neveřejném zasedání, proto k jeho obsahu zatím nebudeme sdělovat bližší informace, dokud se s ním nebudou moci seznámit strany trestního řízení,“ uvedla Heranová.

Pelta podle loňského rozsudku městského soudu, který nyní odvolací soud zrušil, využil své osobní známosti s náměstkyní pro řízení sekce sportu Kratochvílovou a ovlivňoval ji zejména při jejich schůzkách v bytě v centru Prahy tak, aby poskytla dotace konkrétním žadatelům. Mimo jiné jí předložil seznam preferovaných žádostí. Kratochvílová si pak počínala s vědomím, že nedůvodně znevýhodní ostatní žadatele. Podle rozsudku takto zvýhodnili 18 žadatelů a chtěli tím způsobit škodu nejméně 175,8 milionu korun. Kratochvílová se podle verdiktu pokusila o zneužití pravomoci, o porušení povinnosti při správě cizího majetku a o zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Pelta ji pak k těmto činům podle městského soudu navedl.

Obžaloba také tvrdila, že Kratochvílová ovlivnila v roce 2017 výši dotací ve prospěch Peltovy FAČR a Janstovy ČUS a že mužům vynášela informace. Fotbalové asociaci takto žena podle státního zastupitelství zajistila na úkor ostatních žadatelů navýšení státní podpory o 19,8 milionu korun, unii sportu o 11,5 milionu korun. Městský soud ale v této části všechny obžalované včetně Pelty a Kratochvílové osvobodil.

Kvůli případu dříve rezignovala ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Kauza stála místo i Kratochvílovou a Peltu, který se svého postu ve FAČR vzdal z vazby.

Tagy: