Záhadné zmizení dívky před 40 lety. Její bratr teď mluví o hanebném pokusu Vatikánu

Hanebný pokus Vatikánu. Těmito slovy 40 let po zmizení Emanuely Orlandiové komentuje její bratr Pietro jednu z verzí toho, co mohlo v roce 1983 vést ke zmizení jeho 15leté sestry. Domnívá se, že se Vatikán s římskou prokuraturou snaží vinu hodit na rodinu a naznačují, že za zmizením dívky stojí její dnes již zesnulý strýc. Kolem případu se již 40 let vede řada konspiračních teorií, které zahrnují i mafii či mezinárodní teroristy.

Případ pohřešované Emanuely vzbuzuje pozdvižení v Itálii i samotném Vatikánu od 22. června 1983. Tehdy 15letá dívka zmizela beze stopy po vyučování v hudební škole přiléhající ke katolickému kostelu Sant'Apollinare Opus Dei nedaleko římského náměstí Piazza Navona.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kde je Émil? Po malém chlapci dva dny pátrají stovky lidí, zatím marně

Její bratr pak svůj život zasvětil pátrání po zmizelé sestře, snaží se odhalit, co se v osudný den stalo. V úterý na tiskové konferenci se spolu se sestrou Natalinou a jejich právničkou vyjádřili k dokumentům z vyšetřovacího spisu, píše CNN.

Jejich znění odvysílal zpravodajský kanál La7 ve speciální reportáži. Mezi dokumenty se nacházela korespondence mezi Agostinem Casarolim, tehdejším vatikánským státním sekretářem, a kolumbijským knězem, který byl duchovním vůdcem a zpovědníkem rodiny Orlandiových.

Mohl Emanuelu zneužít strýc?

Podle dokumentů, které Vatikán v červnu předal římskému státnímu zastupitelství a jejichž pravost rodina Orlandiových s právničkou Laurou Sgrovou ověřily, Mario Meneguzzi – který byl ženatý s Emanuelinou tetou – sexuálně obtěžoval její 21letou sestru Natalinu, a to v době, kdy mladá dívka zmizela. Tato verze naznačuje, že pohřešovanou dívku mohl zneužívat.

Dokument o strýci, který prokurátor poskytl italskému televiznímu pořadu, naznačuje, že tato potenciální stopa byla přehlédnuta. Rodina však tvrdí, že uvedená tvrzení byla již před lety prošetřena a možné zapojení jejího člena do zmizení Emanuely bylo vyvráceno. „Můj strýc byl daný večer s rodinou na dovolené 200 kilometrů daleko. Když mu otec zavolal, hned přijel do Říma – věci, které prokuratura velmi dobře znala, protože vše je v dokumentech už 40 let. Hanebná akce,“ napsal Orlandi po odvysílání pořadu.

Vatikánský promotor spravedlnosti Alessandro Diddi při červnovém předání spisu římské policii uvedl, že našel „některé vyšetřovací stopy, které si zaslouží další zvážení“, a dodal, že „všechny relevantní dokumenty v uplynulých týdnech zaslal římskému prokurátorovi, aby je mohl přezkoumat a postupovat směrem, který považuje za nejvhodnější“. Není ovšem jasné, zda měl na mysli právě chování strýce.

Proč se nezaměřili na jiné lidi, ptá se bratr

Orlandi na tiskové konferenci vystoupil s emotivní prosbou a ptal se, proč se Vatikán ani římské úřady v době zmizení jeho sestry nesoustředily na osoby, které žádal vyslechnout, a na úhly pohledu, které podle něj a rodiny nebyly řádně vyšetřeny.

ČTĚTE TAKÉ: Ponorka měla zpečetěný osud. Odborníci popsali, co předcházelo nalezení trosek

Starší sestra Emanuely – Natalina – na tiskové konferenci přítomným vysvětlila, že se ji strýc „snažil oslovit“ zhruba měsíc, ona ho však odmítala. Nakonec se do celé situace zapojil její tehdejší přítel. „Pak to skončilo, už jsme se neohlíželi,“ řekla a doplnila, že rodina se strýcem udržovala dobré vztahy. Přiznala sice, že o strýci, který zemřel před deseti lety, měla špatné mínění, ale nemyslí si, že by byl do zmizení její sestry zapleten. „Tuto možnost vylučujeme,“ zdůraznila. Advokátka rodiny doplnila, že strýce – který čelil tomuto obvinění – očistila i italská justice.

Rodina společně s advokátkou doufá, že dokumenty o strýci – které v případu nejsem ničím nové – nejsou těmi jedinými, které vatikánský promotor zaslal římskému kolegovi. Příbuzní dívky prosazují vyšetřování parlamentní komisí s tím, aby měla přístup k vyšetřování italské tajné služby. Ačkoliv byl tento návrh přednesen, schválen nebyl.

Tagy: