Sto let od smrti Jaroslava Haška: Navštivte dům, v němž strávil poslední měsíce života

Letošní turistická sezona bude v Lipnici nad Sázavou opravdu výjimečná. Jak by ne, když uplynulo 100 let od smrti světoznámého spisovatele Jaroslava Haška, který právě v Lipnici strávil zbytek života. Oslavit kulaté výročí není jen tak. V pořadu Prima Česko jsme nahlédli do zákulisí příprav a k tomu jsme se vydali i po unikátní stezce ke skalám a zatopeným lomům. Ani tady uprostřed lesů nechybí satira a humor, kterou byl oblíbený autor vyhlášený.

Vlastně se tu ocitl tak nějak omylem a náhodou, přitom po sobě zanechal nesmazatelnou stopu. Kde Jaroslav Hašek napsal Švejka, své nejslavnější dílo, které bylo přeloženo do více než padesáti světových jazyků? Vítejte v Lipnici nad Sázavou, která se chlubí nejen krásnou přírodou a hradem. A kde platí, že ať jdete kamkoli, všude vás sleduje právě světoznámý spisovatel.

ČTĚTE TAKÉ: Palác Liebieg v Liberci: V luxusní budově stála první garáž v českých zemích

„On tady žil v domku poslední tři měsíce svého života. Koupil ho a nechal ho upravit za první peníze, které mu přicházely ze sešitového vydání prvního dílu Švejka. Ale bohužel už to bylo na sklonku jeho života, domeček si moc neužil,“ vypráví Marek Hanzlík, kastelán státního hradu Lipnice nad Sázavou. „Není tady vlastně nic, co by Haška pamatovalo, kromě jeho vojenských bot, takzvaných pim, což jsou filcové boty, které si přivezl z Ruska. A Kliment Štěpánek vzpomíná, že ještě tři dny před smrtí chodil okolo domečku a prohazoval sníh,“ dodal Hanzlík s odkazem na Haškova spolupracovníka.

100 let od Haškova úmrtí

Celá expozice odkazuje na satirikův život i jeho dílo. A letos je v Lipnici nad Sázavou vysloveně Haškův rok. Uplynulo 100 let od jeho úmrtí a 30. dubna to navíc bude 140 let od jeho narození. A to je třeba oslavit s muzikou a parádou. „Slavnostně otevřeme zrekonstruovanou Haškovu zahrádku, což je zahrádka, která patří k památníku, k chalupě, ve které bydlel,“ říká v pořadu Prima Česko Marek Hanzlík.

Jestli na ní slavný spisovatel pracoval s motyčkou, se už asi nedozvíme. Ovšem zábavu měl Hašek rád a pivo mu lidé dodnes nosí i na hrob.

Symboly připomínají Haška i v přírodě

Literární odkaz slavného spisovatele ovšem najdeme i v lesích. Zajímavá stezka zájemce zavede do lomů. „První z těch reliéfů, takzavné Bretschneiderovo ucho, má být symbolem odposlouchávání, šmírování. Toho, co známe právě od policajta Bretschneidera, který v hospodě U Palivce odposlouchává,“ vysvětluje kastelán.

Skály kolem zatopených lomů se časem proměnily v úžasná sochařská díla a připomínají zdejší kamenickou tradici. Oči, ucho a ústa přitahují turisty s mobily a fotoaparáty jako magnet. Při jejich tvorbě šlo o propojení hradu a Jaroslava Haška s výlety do krásné přírody v okolí a soudě podle návštěvnosti a zájmu lidí se to povedlo.

Tagy:
výročí úmrtí Jaroslav Hašek Lipnice nad Sázavou skalní formace Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války