Palác Liebieg v Liberci: V luxusní budově stála první garáž v českých zemích

Aktuálně je to asi nejkrásnější stavba v Liberci. Novorenesanční palác v samém středu města si nechal před sto padesáti lety vystavět jeden z členů slavného podnikatelského rodu Liebiegů. Kromě významné rozlohy disponoval i mimořádným luxusem a moderními vymoženostmi. Mimo jiné vám ukážeme, jak vypadala úplně první garáž v českých zemích.

Poloha přímo ve středu Liberce, hned vedle dnes bohužel nepřístupného libereckého zámku – už samotné umístění paláce naznačuje, že tady nebydlel jen tak někdo. Tohle bylo rodinné sídlo nejslavnější zdejší podnikatelské rodiny, rodu Liebiegů. Dva bratři sice dorazili do Liberce s uzlíkem v ruce jako tovaryši, ale vlna průmyslové revoluce je díky jejich odvaze riskovat vynesla mezi největší boháče v celé Rakousko-uherské monarchii.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Parádní výhled, podzemní lednice i úchvatná historie: Navštivte vodní hrad Lipý

„Johann Liebieg, ten nejstarší, během padesáti let své podnikatelské kariéry vybudoval impérium, které zaměstnávalo až pět a půl tisíce lidí. Johan Liebieg mladší, který postavil tento palác, se zapojil do řízení podniku a tento dům si postavil jako sídlo pro svoji rodinu. Dokonce tady potom i pracoval, měl tady pracovnu i své úřednictvo,“ řekl o historii přepychového paláce ředitel Michael Dufek.

Nadšený automobilista

Liebiegové dokonce časem získali i šlechtický titul, měli svůj vlastní erb, a tak i palác v samém centru města měl odrážet jejich postavení. V té době už historický vzhled měl budit zdání tradice, i když uvnitř bylo plno moderních vymožeností, včetně ústředního topení nebo splachovacích záchodů. „Máme sto šedesát stavebních prostorů z hlediska stavební dokumentace, ale podlahová plocha je 2 631 metrů čtverečních, k tomu nádvoří a další 3 000 metrů čtverečních zeleně, takže plocha je to velká,“ říká v pořadu Prima Česko Michael Dufek.

A nesmíme opomenout jednu z největších zvláštností Liebiegova paláce. V bývalé kočárovně byla úplně první garáž v českých zemích. Theodor Liebieg, potomek rodu Liebiegů, byl totiž nadšeným automobilistou a jako první si do českých zemí přivezl už v roce 1893 automobil – Victoria Benz – a právě tady ho garážoval.

„Kromě toho, že byl tehdy jedním z prvních řidičů v tehdejším Rakousko-Uhersku, zároveň podnikl jako první řidič v dějinách i dálkovou jízdu tímto automobilem. Jel zhruba 25 kilometrů v hodině a urazil téměř 900 kilometrů dlouhou štreku, což bylo zajímavé, protože to mělo benzínový motor a v té době neexistovaly benzínové pumpy. Musel benzín kupovat v lékárnách u lékárníků a velmi často cestou zastavovat u různých potoků, protože potřeboval vodu na chlazení,“ vypráví Michael Dufek.

Liebiegův palác právě prošel nákladnou rekonstrukcí za čtvrt miliardy korun. Brzy se v něm usídlí řada spolků a organizací, které budou poskytovat nejrůznější služby občanům města. Několikrát do roka se sem ale dostanete na komentované prohlídky i do běžně nepřístupných prostor.

Tagy:
Československo Liberec palác garáž Česko Prima Česko Průmyslová revoluce Johann Liebieg Theodor von Liebieg