Nečekaný nález v troskách po 11. září. Symbolicky posledním přeživším nebyl člověk

Teroristické útoky al-Káidy změnily 11. září 2001 celý svět. Po nárazech dvou letadel do Světového obchodního centra v New Yorku zahynulo 2 606 lidí. Jen 18 lidí z trosek budov vyvázlo živých. Po měsíci prohledávání však objevili záchranáři v troskách jinou známku života. Hrušeň callery byla spálená a takřka mrtvá, přesto měla jednu živou větev. Strom se stal symbolem naděje.

Po pádu věží Světového obchodního centra, z nichž každá měla 110 pater, jich zůstalo stát jen šest. Namísto pohledu na symbol města se lidem naskytl pohled na 1,5 miliardy kilo trosek. Zkáza, která v okolí majestátné stavby vznikla, připomínala postapokalyptický film.

Přestože se od 12. září nepodařilo nikoho živého z trosek vyprostit, záchranáři dál sutiny trpělivě prohledávali. Protože jak známo, naděje umírá poslední. Symbolicky posledním přeživším ale nebyl po měsíci hledání žádný člověk.

Hrušeň callery byla naprosto zničená. Ze zhruba desetimetrové rostliny zbyly jen tři metry. Kořeny byly přetrhané a kmen měla poškozený, popálený a odřený. V podstatě šlo o mrtvý strom. Přesto z trosek vyčnívala větev, která měla zelené listy.

S odstupem se to může zdát patetické, ale žena, která živou část stromu našla, okamžitě volala záchranáře a zavládlo nadšení. Jediná živá větev se ihned stala symbolem naděje, vypovídala o duchu života.

Strom se zotavoval v zahradnictví, pak se vrátil ke Ground Zero

Po nálezu začaly odklízecí práce. Pozůstatek stromu záchranáři postupně vyhrabali a převezli do zahradnictví. Dostal šanci, kterou využil. Téměř deset let se hrušeň zotavovala, než přišel čas, aby se vrátila tam, kam patří. Symbol naděje se vrátil „domů“ v roce 2010. Při převozu k památníku Ground Zero lidé stromu mávali, mnozí plakali.

Silnější a vyšší hrušeň nakonec získala jméno „Strom přeživších“ (Survivor Tree). Pohled na ni je mimořádně působivý. Jde o živou připomínku odolnosti, přežití, znovuzrození a symbol, že z trosek vzešlo něco dobrého.

Strom přeživších je i po letech centrem piety. Právě u něj si lidé připomínají oběti teroristických útoků, a to nejen těch z 11. září.

Památník 9/11 Memorial zároveň symbolickou naději předává dál. Každoročně věnuje sazenice této hrušně třem komunitám, které v posledních letech postihla tragédie. Program sazenic Stromu přeživších zahájil památník symbolicky 11. září 2013. Komunity, které je obdrží, se zavazují k tomu, že se o strom budou starat. Seznam adresátů naleznete zde.

V roce 2013 dostaly jako první sazenice tři americké komunity: Far Rockaway (o rok dříve ho poničila bouře Sandy), Boston (na počest obětí bombového útoku během tamního maratonu) a Prescott (při požáru na Yarnell Hill zahynulo 19 hasičů, šlo o jeden z nejhorších požárů v historii USA).

Loni putovaly hrušně hrdinům boje s pandemií

V roce 2015 zamířily sazenice poprvé mimo USA. Madridu ve Španělsku byly věnovány na památku 190 obětí a 1 800 zraněných při koordinovaných teroristických útocích na příměstský vlak v roce 2004.

Od té doby sazenice zamířily mimo státy Severní Ameriky ještě osmkrát – do Francie (2016, sazenice byly zasazeny v Paříži), na Haiti (2017), do Anglie (2017, Manchester), Portorika (2018), Anglie (2018, Londýn), Řecka (2019) a na Bahamy (2020).

Všechny destinace zasáhly tragédie, nejčastěji přírodní pohromy nebo teroristické útoky. V roce 2020 ale hrušně poprvé putovaly do míst s jiným příběhem. Sazenice památník daroval pěti nemocnicím ve všech pěti newyorských čtvrtích, a to na počest zdravotníků, kteří bojovali s koronavirem.

Za osm let má Strom přeživších už 28 „následovníků“. Kam budou směřovat sazenice letos, zatím není jasné, očekává se, že to organizátoři oznámí při 20. výročí teroristických útoků, tedy 11. září.