Advokátka Hrdá opustila spolek Bez trestu. Na vině je její role v kauze „soudce tyrana“

Role spoluzakladatelky a advokátky Lucie Hrdé v kauze soudce se ukázala jako neslučitelná s našimi hodnotami. Těmito slovy spolek Bez trestu, který bojuje proti zlehčování domácího násilí, vysvětlil v prohlášení důvod, proč ho po vzájemné dohodě Hrdá na konci srpna opustila. Tento krok potvrdila i sama advokátka. Ve zmiňované kauze měla zastupovat soudce ze Žďáru nad Sázavou, který byl několikrát souzen za týrání své bývalé partnerky.

O kauze Romana Švaňhaly informoval web Seznam Zprávy. V minulosti se soudce, který působí ve Žďáru nad Sázavou, musel zodpovídat z týrání své partnerky. Od dvou soudů odešel s podmíněným trestem. Nejvyšší soud však nakonec rozhodl, že v případu nešlo o trestný čin, ale přestupek.

ČTĚTE TAKÉ: Zdrogovaný Ukrajinec zmlátil lékařku a sestřičku v Litoměřicích. Soud ho vyslechl přes video

Na lavici obžalovaných znovu usedl na konci srpna, neboť se měl dopustit křivého obvinění. Tvrdil, že týrán byl on a že se mu partnerka vloupala do domu. V tomto případě Švaňhalovi soudce neuvěřil, trestní oznámení si měl obžalovaný vymyslet. Dopustit se měl přečinu křivého obvinění, za což byl odsouzen k peněžitému trestu a úhradě nemajetkové újmy poškozené.

Nadále budu oběti podporovat

U soudu obžalovaného zastupovala právě Hrdá, což veřejnost vzhledem k jejímu působení, zastupování a pomáhání obětem domácího a sexualizovaného násilí pobouřilo. Ve středu 11. září nakonec vyšlo najevo, že Hrdá opustila spolek Bez trestu, který spoluzakládala.

„Rozhodla jsem se, že Bez trestu opouštím. Budu i nadále podporovat oběti a neziskový sektor, který o mé znalosti bude stát a bojovat proti systému, který jde proti nim,“ uvedla v závěru svého prohlášení, kde se k negativním reakcím na svou osobu vyjádřila na sociálních sítích.

Obdobný vzkaz sdílel i spolek. „V souvislosti s aktuální kauzou po vzájemné dohodě z Bez trestu odešla advokátka Lucie Hrdá. Její role se v kauze soudce Švaňhala ukázala jako neslučitelná s našimi hodnotami. Lucii velmi děkujeme za otevření tématu trestání sexualizovaného a domácího násilí a uplatňování viktimologických mýtů v soudním rozhodování,“ uvádí se. Zároveň spolek informoval, že pozastavuje veškeré aktivity, a to na neurčito.

K tématu sexualizovaného a domácího násilí Hrdá vystupuje nejen v rámci soudních případů, ale také ve veřejném prostoru, kdy hájí oběti. Pro CNN Prima NEWS, konkrétně videopodcast Generace Deprese, se v květnu vyjádřila například k tomu, jak soudy udělají agresorům v případech sexualizovaného násilí podmínky, byť jsou sazby nastaveny – zejména za znásilnění – v rozsahu od dvou do deseti let. Podle ní tento výsledek oběti mnohdy považují za výsměch.

V poslední době se také aktivně vyjadřovala k případu „Anička“ – dívky z Brna, již znásilňoval její nevlastní otec. Muž od odvolacího soudu odešel s podmínkou, oběť se pokusila o sebevraždu a skončila v péči lékařů v psychiatrické nemocnici. Právě případy jako tento často rezonují českou společností.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Muž měl opakovaně sex s 12letou školačkou. Seznámili se na internetu, dívka souhlasila

Tagy: