Poslanec Bystroň o podezření z korupce: AfD mě podpořila. Fialova vláda má co vysvětlovat

Německý politik českého původu Petr Bystroň má nadále podporu strany Alternativa pro Německo (AfD). Navzdory podezření z braní úplatků, které měla vyslovit česká Bezpečnostní informační služba (BIS), předsednictvo strany nevidí důvod ke změnám v kampani do Evropského parlamentu. Politik očekává vysvětlení od české vlády.

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) a dvojka stranické kandidátky pro volby do Evropského parlamentu Petr Bystroň cítí po jednání předsednictva strany jasnou podporu. Bystroň to v pondělí řekl ČTK poté, co vedení strany vysvětlilo podezření, že dostával úplatky od proruské vlivové sítě. Bystroň přijímání peněz odmítl. Předsednictvo AfD v prohlášení zaslaném médiím sdělilo, že poslance musí považovat za nevinného.

K TÉMATU: Bystroňovo vysvětlení nepřesvědčilo. Příliš okatě cestoval do Ruska či Běloruska, píší média

Zmíněná podezření podle informací českého Deníku N a německého magazínu Der Spiegel vyslovila česká Bezpečnostní informační služba (BIS). Podle Bystroně by nyní česká vláda premiéra Petra Fialy měla vysvětlit, zda v jeho kauze jednala pod tlakem ze zahraničí, například z Berlína či z NATO.

„Ano, výsledek je jasná podpora,“ řekl Bystroň po zasedání předsednictva strany, které v pondělí jednalo přes telefon. „Nic jiného jsem nečekal,“ uvedl.

AfD podle Bystroně nepřipustí, aby do volební kampaně strany zasahovaly cizí tajné služby. „Nedovolíme, aby zahraniční tajné služby diktovaly naši volební kampaň skrze manipulativní obvinění. Nyní musí Fialova vláda vysvětlit, zda zveřejnění vzniklo tlakem ze zahraničí a jakou roli zde sehrály NATO a německá vláda,“ uvedl Bystroň k okolnostem zveřejnění své kauzy možného uplácení.

Spolupředseda AfD Tino Chrupalla se za Bystroně veřejně postavil již v neděli ve vysílání televize ARD. „V současné době nevidím důvod, proč bych mu měl doporučovat nevystupovat v předvolební kampani,“ vyjádřil se Chrupalla.

Bystroň již před týdnem dopisem ujistil vedení AfD, že žádné peníze od spolupracovníků Voice of Europe ani od Rusů nebral. Ve straně přesto podle deníku Bild panovala s jeho vysvětlením nespokojenost. List v této souvislosti zmínil především pochybnosti  spolupředsedkyně Alice Weidelové.

Bystroň, který kandiduje do Evropského parlamentu, pochází z Moravy, do Německa emigroval s rodiči v roce 1988. Podle Deníku N je známý svými proruskými postoji a také vazbami na podobně smýšlející české politiky. V roce 2021 navštívil prorusky orientovaného právníka ukrajinského původu Viktora Medvedčuka v Kyjevě v době, kdy ho ukrajinské orgány kvůli obvinění z vlastizrady držely v domácím vězení. Podle webu Hlídací pes také interpeloval německou vládu, zda se zasadila o Medvedčukovo propuštění.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lidé v Německu protestovali proti AfD

Tagy: