Afgánec, který zabil policistu, býval vzorný, tvrdí sousedé. Útočil zřejmě na vlastní pěst

Lidé nosí květiny na náměstí Marktplatz, kde došlo v pátek k děsivému útoku.

Politik německé AfD byl pobodán

Afgánec Sulaiman Ataee, který minulý pátek v Mannheimu pobodal protiislámského aktivistu a následně i policistu, který v důsledku bodných zranění zemřel, je podle nejnovějších zjištění radikálním islamistou. Ministr vnitra Bádenska-Württemberska Thomas Strobl upozornil, že útočník ovšem nepatří k žádné teroristické skupině, píše web SWR Aktuell. Individuální útočníci podle ministra představují mnohem větší hrozbou než skupiny. Zatímco se německé město vzpamatovává z děsivého útoku, v úterý tam došlo k dalšímu krvavému napadení, při němž byl zraněn Heinrich Koch, kandidát Alternativy pro Německo (AfD).

Útočník z Mannheimu je považován za radikálního islamistu. „Přibývá důkazů, že čin byl motivován nábožensky, přesněji řečeno islamistickým extremismem,“ cituje web SWR Aktuell bádensko-württemberského ministra vnitra Thomase Strobla.

ČTĚTE TAKÉ: Do Česka může přijít milion migrantů. Pakt je přiznáním, že neumíme chránit hranici, tvrdí experti

Důkazy ovšem nenaznačují, že by Afgánec Sulaiman Ataee patřil k nějaké větší skupině, pětadvacetiletý útočník tedy mohl být islamisticky radikalizovaný individuální pachatel. „Tito lidé jsou obzvláště nebezpeční,“ varoval Strobl.

Ataee se až do pátečního útoku nedostal do hledáčku bezpečnostních orgánů. Ministr vnitra vysvětlil, že pokud pachatel nepatří k žádné skupině, je těžké ho dopředu vypátrat. Doplnil, že tito pachatelé si mohou snadno opatřit zbraň. „Zabránit takovému typu útoku je skutečně velmi obtížné,“ upozornil.

Z ukázkově integrovaného uprchlíka radikálem

K útoku došlo v pátek na náměstí Marktplatz v centru Mannheimu během akce pořádané hnutím Pax Europa (BPE) kritizujícím islám. Pachatel, kterého musela zneškodnit policie střelbou, zaútočil na člena představenstva BPE Michaela Stürzenbergera. Celkem zranil šest lidí včetně devětadvacetiletého policisty, který v důsledku vážných zranění nakonec zemřel.

Sulaiman Ataee byl až do pátečního krveprolití příkladem perfektně integrovaného uprchlíka, uvedl portál Die Welt. Do Německa emigroval v roce 2014 jako teenager z afghánského Herátu. Ačkoli mu úřady v létě 2014 zamítly žádost o azyl, nikdy nebyl deportován. Minulý rok dostal dočasné povolení k pobytu, jehož platnost vyprší v roce 2026, připomíná deník Bild.

Po svém příjezdu do Německa se naučil téměř dokonale jazyk, později se zde oženil, se svou ženou s německým občanstvím přivedl na svět dvě děti. Jeho potomkům jsou nyní dva a tři roky. Sousedé ho popisovali jako zdvořilého a ochotného muže. V Heppenheimu, kde má bydliště, se často účastnil městských akcí, které pomáhal organizovat.

Zlom přišel údajně v roce 2020. Jeho radikalizace zahrnovala například i to, že si nechal narůst plnovous. Známí ho prý nepoznávali, rozhodně už prý nepůsobil tak mile jako doposud.

Další útok v Mannheimu

Ani ne týden po tomto děsivém útoku se Mannheim potýká s dalším napadením politika. Otřesný incident se odehrál v úterý krátce před jedenáctou hodinou večer. Nedaleko náměstí Marktplatz tam přistihl kandidát Alternativy pro Německo (AfD) do městského zastupitelstva skupinu mladíků, kteří strhávali předvolební plakáty strany k volbám do Evropského parlamentu, píše Bild.

Dvaašedesátiletý Heinrich Koch si vandaly začal natáčet. Když se k nim přiblížil a ústně je konfrontoval, jeden ze tří mladíků na něho zaútočil. Koch utrpěl řezná zranění, která mu byla následně v nemocnici zašita.

Útočnou zbraní byla pravděpodobně řezačka na krabice. Jednoho útočníka tentýž večer zadržela policie, další dva jsou stále na útěku. Strana AfD označila napadení za útok levicových extremistů. Policie tuto zprávu však zatím nepotvrdila.

Podle současného stavu vyšetřování nic nenasvědčuje tomu, že by podezřelý poznal, že jeho obětí je právě politik AfD. „Když byl pětadvacetiletý podezřelý zatčen, byly u něj zjištěny jasné známky duševní nemoci, a proto byl přijat do psychiatrické léčebny,“ oznámili kriminalisté.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hororová scéna ve vlaku. Agresor pobodal v kupé studentku, mířil na důležité orgány

Tagy: