Kumbál plný alkoholu a díra v rozpočtu. Odvolání ředitele školy rozdělilo Šlapanice

Obec Šlapanice v posledních dnech žije kauzou, která proti sobě poštvala starostku a ředitele tamní základní školy. Město před necelým týdnem hlavu učitelského sboru odvolalo, mimo jiné kvůli nálezu alkoholu v jím vedeném zařízení. A to vzbudilo rozruch. Na sociálních sítích proti sobě nyní brojí obhájci pedagoga a obyvatelé, kteří naopak stojí na straně starostky.

Jedním z důvodů odvolání ředitele šlapanické základní školy měl být nález inspekce městské rady. Ta na půdě budovy školy našla alkohol. „Obrátili se na nás rodiče žáků, kteří si stěžovali na problémy alkoholu u pedagogů školy. Na školních i mimoškolních akcích,“ uvedla pro CNN Prima NEWS starostka Šlapanic Michaela Trněná.

Podle ředitele pocházel alkohol z organizované školní akce. „Zbyl po jedné ze školních akcí, která se jmenovala ‚Neformální třídní schůzky pro rodiče a žáky‘. Úklid byl během akce spontánně na konci a věci se uklidily do skladu tělesné výchovy,“ upřesnil odvolaný ředitel Pavel Vyhňák.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jeden konec nízko, druhý vysoko. Plzeňský obchvat přišel o bizarní lavičku, rodiče lamentují

Dalším závažným důvodem podle starostky byly i nesrovnalosti ve financích. Podle auditu vznikla škoda minimálně 200 tisíc korun. Školní inspekce ale podle ředitele žádné problémy nenašla. „Nic z uvedeného, co paní starostka uvádí, ani jedna z těch inspekcí nepotvrdila. Z mého pohledu jsme nastavili nějaký systém, který byl funkční,“ doplnil Vyhňák.

Učitelé se odvolaného ředitele zastávají

Příspěvky na sociálních sítích školy se mezitím rozdělily na dva tábory. „Zřejmě to bylo velice oprávněné a možná i opožděné. Podle mně známých věrohodných informací byl pan ředitel doopravdy nezodpovědné a nepoučitelné hovado,“ napsal jeden z uživatelů. „Však to byl nejlepší ředitel na škole, lepší už nebude, tak nevím, co máte všichni za problém,“ oponoval další.

Zastání ředitel nachází i mezi bývalými kolegy. „Nečekali jsme to takhle z ničeho nic a můj názor je, že to je neoprávněně,“ uvedl jeden z učitelů. „Krásně se nám tu pracovalo. Byli jsme podpořeni v jakémkoli nápadu, v jakémkoli projektu,“ doplnil další.

Rodiče se většinou vyjadřovat nechtějí. „Já mám jiný starosti, co se týká vzdělávání dcery, takže toto pro mě asi není úplně primární,“ řekl jeden z rodičů. „Upřímně si myslím že to je jenom nějaká politika,“ popsal další.

Do konce školního roku nejspíše základní škola ve Šlapanicích zůstane bez ředitele. O jeho nahrazení by se mělo rozhodovat v následujících týdnech.

Tagy: