Blinken po návštěvě Kyjeva: Rusko selhává ve svých válečných cílech, Ukrajina je úspěšná

Američtí ministři Antony Blinken a Lloyd Austin v Polsku.

Blinken na Ukrajině

Rusko selhává ve svých válečných cílech, Ukrajina je úspěšná, prohlásil v pondělí po návštěvě Kyjeva americký ministr zahraničí Antony Blinken. Informovaly o tom agentury AP a Reuters. Šéf americké diplomacie navštívil ukrajinskou metropoli společně s ministrem obrany Spojených států Lloydem Austinem.

Blinken a Austin byli prvními takto vysoce postavenými americkými činiteli, kteří Ukrajinu navštívili od začátku války, kterou Rusko rozpoutalo koncem února. Agentura AP uvedla, že výprava amerických ministrů byla „zahalena tajemstvím“.

„Rusko se snažilo v rámci svého cíle odebrat (Ukrajině) suverenitu, vzít jí nezávislost. To se nepovedlo,“ prohlásil Blinken podle stanice CNN na tiskové konferenci uspořádané poblíž polsko-ukrajinských hranic. Rusko se podle něj snažilo prosadit sílu své armády a ekonomiky, což se mu podle šéfa americké diplomacie rovněž nepodařilo.

„Nevíme, jak se bude tato válka dál vyvíjet, ale víme, že nezávislá Ukrajina bude existovat mnohem déle, než bude na scéně Vladimir Putin,“ pokračovat dále Blinken a Kyjevu přislíbil další americkou podporu. Podle dřívějších informací Reuters slíbili Ukrajině přímou a nepřímou pomoc ve výši 713 milionů dolarů (16 miliard korun) a postupný návrat amerických diplomatů do země. K návštěvě amerických představitelů se vyjádřil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Oceňujeme bezprecedentní pomoc Spojených států Ukrajině. Chtěl bych osobně i jménem ukrajinského lidu poděkovat prezidentu Bidenovi za jeho vůdčí roli v podpoře Ukrajiny, za jeho osobní jasný postoj. Chci poděkovat celému americkému lidu, jakož i Kongresu za jeho dvoukomorovou a dvoustrannou podporu. Vidíme ji a cítíme,“ uvedl ukrajinský prezident.

Zelenskyj zdůraznil, že se jednalo o významnou návštěvu. Předmětem jednání byly i pomoc při obraně, posílení sankcí vůči Rusku, finanční podpora Ukrajiny a bezpečnostní záruky. „Obranná podpora ve výši 3,4 miliardy dolarů, kterou již Spojené státy poskytly, je největším příspěvkem k posílení obranyschopnosti Ukrajiny,“ zdůraznil s tím, že tato pomoc již pomáhá dostat „obranné schopnosti Ukrajiny na zcela novou úroveň“.

Ministr obrany Austin podle Reuters řekl, že povaha boje na Ukrajině se vyvinula tak, že tato země nyní potřebuje zbraně dlouhého dosahu. „Zdůrazňují potřebu tanků. My děláme vše, co je v našich silách, abychom jim poskytli takový typ podpory, dělostřelectvo a munici, které budou v této fázi boje účinné,“ citovala CNN Austina.

Blinken a Austin rovněž Zelenského informovali o nové vojenské pomoci pro Ukrajinu ve výši 322 milionů dolarů (7,4 miliardy korun). „Poskytneme podporu, kterou Ukrajina potřebuje, zvlášť pro boj na Donbase,“ podotkl americký činitel. „Tato podpora také pomůže ukrajinským ozbrojeným silám v přechodu k vyspělejším zbrojním a protivzdušným systémům,“ dodal.

Téměř 400 milionů dolarů (9 miliard korun) americké vojenské pomoci má připadnout 15 dalším zemím střední a východní Evropy a Balkánu, které od začátku války dodávají Ukrajině vojenský materiál.

Tagy: