ON-LINE: Američané cvičí ukrajinské vojáky na základnách v Německu, potvrdil Pentagon

Ukrajinští vojáci bojují na jihu země. (23. dubna)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Na východě i jihu Ukrajiny pokračovaly v pátek tvrdé boje. Ukrajinci objevili v Kyjevské oblasti další hromadný hrob. Spojené státy začaly s výcvikem ukrajinských vojáků na základnách v Německu, uvedl mluvčí Pentagonu John Kirby. Média zveřejnila informaci, že pilot přezdívaný jako Duch Kyjeva je po smrti.

Ukrajinci objevili v Kyjevské oblasti další hromadný hrob. Podle agentury Unian to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ruské síly podle něj pálily těla zabitých lidí v mobilních krematoriích, což prý ztíží vyšetřování zločinů. „Nikdo vlastně neví, kolik lidí na Ukrajině dohromady zemřelo,“ dodal Zelenskyj.

Většina bojů se v posledních dnech soustřeďuje na východoukrajinský Donbas, nad kterým chce ruská armáda získat totální kontrolu. To se jí ale podle Zelenského i přes masivní vojenskou ofenzívu zatím nedaří. „Porážíme okupanty ve všech směrech, v nichž se snaží postoupit,“ řekl prezident.

Kyjev rovněž přišel se smutnou zprávou týkající se ukrajinského letectva. 29letý pilot Stepan Tarabalka zemřel, když ho 13. března sestřelily ruské jednotky. Známý letec se proslavil údajným sestřelením šesti ruských letounů v první den invaze.

Spojené státy začaly s výcvikem ukrajinských vojáků na základnách v Německu, uvedl mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby.

Tagy: