Němci skupují benzín v českém pohraničí. U čerpacích stanic se tvoří dlouhé fronty

Čerpací stanice fronta

Inflace v Německu překonala poprvé od roku 1993 v meziročním porovnání hranici čtyř procent. To se odráží na zdražování téměř všeho, od potravin, přes stavební materiál až po elektřinu, plyn či pohonné hmoty. Ty jsou u sousedů dražší i o 11 korun na litru Naturalu 95.

České čerpací stanice v pohraničí o víkendu obsadili němečtí „turisté“. A neváhali stát ve frontách před nimi i desítky minut, protože Česko stále považují za „levný ráj“. V neděli stál v Drážďanech, v hlavním městě sousedního Saska, benzín Super (tedy český Natural 95) 1,779 eur (přibližně 45 korun). Ve čtyřicet kilometrů vzdáleném Chlumci se dá pořídit za 1,34 eur, rozdíl tedy v přepočtu na české koruny činí 11,1 koruny. Na jednou tankování plné nádrže se dá podle propočtu německého deníku Bild, který reportáž z českého pohraničí zveřejnil, ušetřit až 30 eur (762 korun).

Ještě větší rozdíl naskočí při tankování na německých dálnicích, kde se cena blíží k historickému maximu a prolomení hranice 2 eur za litr Naturalu.

Na každé čerpací stanici při hranicích se Saskem stála vozidla s německými registračními značkami, především z Drážďan a Saského Švýcarska. A řidiči netankovali jen do nádrží, ale také do přivezených kanystrů.

„Momentálně představují ceny pohonných hmot v Německu katastrofu. Do mé nádrže se vejde 55 litrů, takže ušetřím přes 20 eur,“ popsal reportéru Bildu čtyřiapadesátiletý Michael Bradnick.

O více než polovinu mladší Tino Scholze při tankováním do kanystru poznamenal: „Já už jsem dva měsíce v Německu netankoval. To prostě nejde, je to příliš drahé. Uděláme si s rodinou malý výlet, natankujeme a ještě k tomu nakoupíme.“

U chlumecké čerpací stanice Ono, která patří k nejlevnějším v Česku, se v neděli tvořily podle reportáže Bildu obrovské fronty, které blokovaly tamní silnici číslo 13 s přilehlou křižovatku. Čekací doba na jedno natankování činila i přes 40 minut.

Toho němečtí sousedé hojně využívali k návštěvám pohostinctví a obchodů, protože je pro ně v tuzemsku levně. Řízek stojí v restauraci 190 korun. Ceny jídel v německých restaurací, bez levných asijských fast foodů, se pohybují kolem 15 eur, tedy dvojnásobku v korunách. Ještě větší nepoměr lze najít u půl litru piva, ta levnější vyjdou v Česku na třetinu až čtvrtinu ceny v sousední zemi.

Proto ze současné situace těží především restauratéři při hranicích s Německem. „V posledních dvou týdnech přijelo více Němců, nárůst činí tak 30 procent,“ popsala servírka Tereza Palečná z restaurace Orion v Petrovicích, hraničního městečka v Ústeckém kraji.

Tagy: