Rusové bojovat nechtějí, říká analytik. Stabilita režimu bude otřesena a může dojít ke krachu

Demonstrace v Petrohradě, 26. února

Reakce na vyhlášení částečné mobilizace prezidentem Putinem

Rusové nechtějí bojovat ani posílat své děti umírat na Ukrajinu. Tak reagoval bezpečnostní analytik Martin Svárovský na vyhlášení částečné ruské mobilizace. Je toho názoru, že krok Vladimira Putina je pouze důkazem selhání a přiznání porážky. Může dojít i ke krachu režimu.

S vyhlášením částečné ruské mobilizace by se do boje mělo zapojit 300 tisíc rezervistů. „Je lépe říci, že tento počet byl deklarován. Celá záležitost má pak tři roviny. Tou první je stabilita režimu, která bude otřesena. Reakce na sociálních sítích jsou jasné – Rusům se nechce bojovat. Nechtějí posílat své děti umírat na Ukrajinu. Navíc jsou hlášeny protiválečné demonstrace, tudíž je stabilita režimu velmi napjatá a může dojít i k jeho krachu,“ vzkázal ve vysílání CNN Prima NEWS Svárovský.

Druhá rovina je vojenská. „Rusové nemají dostatečné výcvikové kapacity pro vojáky a stejně tak pro ně nemají vybavení,“ podotkl. Poslední rovinou je vztah Ruska se Západem. „Celou dobu se mluvilo o tom, že nemůžeme vstupovat do konfliktu jako Západ. My v tom konfliktu však dávno jsme. Pečlivě bychom si měli uvědomovat to, co Putin řekl – mobilizujeme ne kvůli Ukrajině, ale kvůli konfliktu se Západem,“ připomněl slova ruského prezidenta.

Západ jako bojující strana

Analytik dále zdůraznil, že bez ohledu na naši rezervovanost v minulém období Putin sám řekl, že v konfliktu je on a Západ. „Je to přiznání porážky a toho, že prohrává s ukrajinskou armádou. Nyní jsme svědky příprav na další ukrajinský úder. Neznáme podrobnosti, ale může dojít k podobnému úderu jako u Charkova, kdy jej ruská armáda nevydrží a zkolabuje,“ pokračoval.

Dodal, že bychom se měli zamyslet na tím, že ustupovat diktátorovi a brát ohled na to, abychom situaci nějak neeskalovali, nikam nepovede: „Protože on sám – Putin – nakonec Západ označil za bojující stranu,“ podotkl. Doplnil, že Putinovi teče do bot a kolem krku se mu utahuje smyčka.

Změní Ukrajina s vyhlášením částečné mobilizace svou strategii? A jak brát Putinova slova o použití jakýchkoliv dostupných prostředků? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: