ANALÝZA: Spolu pro eurovolby? Experti pochybují. Dost možný je tandem TOP 09 s lidovci

Spojí se ODS, KDU-ČSL a TOP 09 do evropských voleb 2024 pod vlajkou Spolu, nebo se rozdělí? Palčivá otázka, u níž se zdá, že nemá ideální řešení, dává vládním politikům zabrat. Jak nakonec celá věc dopadne, si netroufají se stoprocentní jistotou odhadnout ani politologové oslovení redakcí CNN Prima NEWS. Zatímco podle Jana Kubáčka je dost pravděpodobné spojení TOP 09 s lidovci a odštěpení ODS, Lukáš Jelínek předpovídá, že se každá z vládních stran vydá vlastní cestou.

„Myslím, že zástupci ODS, KDU-ČSL a TOP 09 budou čistě vypočítávat nejvýhodnější cestu pro zmobilizování voličů. Tak nebo onak se kampaň ponese v duchu referenda o vládě Petra Fialy (ODS),“ řekl pro CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček.

Podle něj si především představitelé ODS budou muset dát pozor, aby nenaštvali část svých disciplinovaných voličů. „Někoho by mohlo odradit, když by Alexandr Vondra a spol. byli najednou obloženi eurofederalizačními kandidáty lidovců a TOP 09. Občanští demokraté můžou více zvažovat,“ dodal Kubáček.

Volební průzkumy zatím ukazují, že se ODS – jakožto druhá nejsilnější parlamentní strana – bez strategických spojenců nejspíš klidně obejde. To samé ovšem nelze říct o lidovcích a TOP 09. Oběma stranám by v případě samostatné cesty mohlo hrozit úplné vypadnutí z Evropského parlamentu.

Podívejte se na debatu českých europoslanců na CNN Prima NEWS z 12. července 2023:

KDU-ČSL a TOP 09 patří v rámci jednotlivých unijních frakcí k lidovcům (EPP), ODS je členem konzervativců a reformistů (ECR). Logicky se tak nabízí odštěpení ODS a spojení KDU-ČSL s TOP 09. I europoslanci ODS si přejí spíš samostatnou cestu. Přesto šéf této strany a premiér Petr Fiala před časem uvedl, že se varianta „evropské koalice Spolu“ velmi vážně zvažuje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: KOMENTÁŘ: Eurovolby? Lidovci a TOP 09 se potřebují. ODS se klidně nechá hodit přes palubu

Podle Kubáčka si Fiala tímto krokem – tedy ochotou jednat – „vykupuje klid ve vládě“. „Jde o taktiku kompromisu, aby vláda byla soudržnější a aby se držela značka Spolu. Pro Petra Fialu je výhodnější být lídrem Spolu než ODS. Dokáže tak oslovit mnohem širší pole voličů.  A řekněme si upřímně, že Petr Fiala nebude hrát o evropské volby 2024, nýbrž o sněmovní volby 2025,“ upozornil Kubáček. Případnou evropskou kandidátku Spolu pak označil za bolestný kompromis, ale také za vládní investici do budoucí společně sněmovní kandidátky.

Na odlišný přístup některých špiček ODS, KDU-ČSL či TOP 09 od členských základen upozornil také politolog Lukáš Jelínek: „U lídrů by se ochota postavit společnou kandidátku našla. U členských základen či europoslanců už tak velké nadšení nevidím.“ Zároveň připomněl, že většina členů KDU-ČSL během letošního května v interní anketě sdělila názor, že lidovci by měli kandidovat spíš samostatně.

„Přijde mi pravděpodobné, že ty strany půjdou do voleb samostatně. Nepřipadá mi moc reálné ani spojení lidovců a TOP 09. Taková kandidátka by příliš smysl nedávala, pokud má být lídrem lidovců Tomáš Zdechovský. Nevím, jestli by členům i voličům TOP 09 takto konzervativní politik vyhovoval,“ uvedl Jelínek pro CNN Prima NEWS. Přesto zmínil, že TOP 09 i lidovci by samostatnou cestou poměrně zariskovali.

TOP 09 a lidovci se pokusí vytvořit dojem takzvané třetí síly a postavit progresivní, modernistickou a velkoměstskou kandidátku založenou na nevládních tvářích.

Kubáček by si evropské spojení KDU-ČSL a TOP 09 uměl představit. „Mají hodně podobná stanoviska. V rámci Spolu se budou snažit prosadit velmi velkorysé pozice na kandidátce. Pokud jim ODS neustoupí, půjdou podle mě cestou dvojkoalice. Taková varianta – doplněná o známé a nové tváře – by pro ně mohla být voličsky výhodnější,“ nastínil.

Kubáček tak narážel na skutečnost, že součástí kandidátky lidovců bude senátor a uchazeč o Hrad v prezidentských volbách 2018 i 2023 Pavel Fischer. Zároveň se objevují spekulace, že mezi kandidáty TOP 09 by mohli figurovat spoluzakladatel této strany a exministr financí Miroslav Kalousek či ekonomka a rovněž bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová.

„TOP 09 a lidovci se pokusí vytvořit dojem takzvané ‚třetí síly‘ a postavit progresivní, modernistickou a velkoměstskou kandidátku založenou na tvářích, které stojí mimo vládu, ale i na starých rutinérech. Zaměří se hlavně na mladé voliče,“ uvedl Kubáček.

„Řada lidí slyší na třetí sílu – když použiju nehezký plurál – na ty Danuše Nerudové, které řeknou: ‚My s vládou nemáme nic společného. Máme zkušené a kompetentní mimovládní kandidáty. Chceme to vést jinak, chceme zastupovat mladé, tedy se soustředit na témata, která se dotýkají mladých.‘ Naopak nebudou mluvit o nepříjemnostech, které se dotýkají starších věkových skupin,“ dodal.

Zapojení hnutí STAN?

Otázkou také je, zda svého spojence nebudou hledat i Starostové. Liberální středové hnutí získalo v posledních sněmovních volbách i díky koalici s Piráty a výrazné převaze v kroužcích nad touto stranou 33 poslanců. Preference STAN po mnoha reputačních problémech však znatelně poklesly. Mohlo by dojít k evropskému spojení KDU-ČSL + TOP 09 + STAN?

„Tyto strany budou bojovat o naprosto stejné voliče, ať už budou kandidovat odděleně, či společně. Pozice STAN, TOP 09 a lidovců by byla v podstatě ideální. Tři mušketýři se stejnými názory a podobným viděním Evropské unie. Taková vazba by byla kuriózně mnohem logičtější než spojení ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Nejvýhodnější by mohla být pro lidovce, kteří mají velmi disciplinované voliče,“ prohlásil Kubáček.

Podívejte se na rozhovor s europoslancem Jiřím Pospíšilem (TOP 09) ze 4. července 2023:

Podle Jelínka mají TOP 09 a STAN k sobě skutečně velmi blízko, pokud jde o program a evropskou politiku. Přesto ale politolog v takové spojení nevěří: „Jestli by měla nějaká koalice vzniknout, tato by byla asi nejlogičtější. Přesto bych řekl, že určitě nevznikne. Pro voliče by to bylo vzhledem k domácí koalici Spolu matoucí. Navíc si nemyslím, že by byla ochota ostatních stran kandidovat se Starosty nějak vysoká – obzvlášť poté, co se stalo Pirátům.“

Takové spojení zřejmě nebude moc reálné ani na základě vyjádření politiků STAN. Ministr vnitra a šéf hnutí Vít Rakušan během letošního dubna novinářům řekl, že Starostové žádnou koalici neplánují. Volby do Evropského parlamentu se uskuteční v červnu 2024. Zbývá tak ještě mnoho času. Představitelé ODS, TOP 09 a lidovců uvedli, že o koalicích by mělo být jasno do konce září.

Tagy: