ANKETA: Zlatá sestava „Pragána“. Kdo se stal v hlasování nejužitečnějším českým hráčem MS?

Češi slaví titul mistrů světa.

Český hokejový tým vybojoval po 14 letech zlato na MS

Hoši, děkujeme. Jasný vzkaz, který zazníval napříč Českou republikou po zisku zlaté medaile na domácím šampionátu, byl více než zasloužený. Dlouhých čtrnáct let čekal národ na možnost zopakovat jednoduchou a chytlavou hlášku: Tak jsme mistři, no a co. Který z držitelů nejcennějšího kovu byl však tím nejužitečnějším? Rozhodli jste v anketě.

Český národ je svou kreativitou proslulý, není tedy divu, že se domácímu šampionátu začíná – minimálně na sociálních sítích – přezdívat „Pragáno“. Odkaz na legendární a jedinou zlatou zimní olympiádu v Naganu před 26 lety má přitom s letošním mistrovstvím společného více než jen nejcennější medaili.

ČTĚTE TAKÉ: Zlatý hrdina Pastrňák. Jágr říkal, že finále rozhodnu. Sám jsem tomu ale moc nevěřil, řekl

Semknutý národ, podpora hráčů za každé situace, sledování utkání Čechy z celého světa. Vítězství výběru Radima Rulíka po čtrnácti letech vlilo Čechům krev do žil. Právě tak dlouho si totiž reprezentanti na nejcennější kov v mistrovství nesáhli.

Který český hráč byl v turnaji tím nejužitečnějším?

Třešničkou na dortu je fakt, že se jedná o první zlato – či jen medaili, chceme-li – na domácím šampionátu od rozdělení Československa. Naposledy si domácí titul mohli Češi (a Slováci) vychutnat v roce 1985.

Závěr mistrovství světa v ledním hokeji s sebou přináší také zhodnocení celého turnaje. Dle statistik se 23letý Lukáš Dostál stal druhým nejlepším brankářem šampionátu.

Nejproduktivnějším hráčem zlatého českého týmu byl na 11. místě kapitán Roman Červenka s jedenácti body za tři branky a osm asistencí z deseti utkání. Na 14. pozici skončil Lukáš Sedlák s deseti body za pět tref a stejný počet přihrávek z 10 duelů.

Kdo si získal vaše srdce?

Srdce fanoušků si mimo zmíněných hráčů získaly i dodatečné posily z NHL: střelec rozhodujícího gólu ve finále David Pastrňák, útočník Martin Nečas – který s reprezentanty slavil v roce 2022 bronz ve Finsku, a Pavel Zacha, jenž se postaral o jediný gól v utkání s výběrem z USA ve čtvrtfinále. Opomenuti ve chvále nejsou ani další hráči, ať už se jedná o Dominika Kubalíka, Ondřeje Kašeho nebo Radko Gudase.

Česká soupiska však skýtala 25 (+1) jmen: tři brankáře – z nichž si na šampionátu nezachytal jen Karel Vejmelka a nebyl tak uveden v anketě, sedm obránců – k nimž se nakonec ve finálové bitvě připojila osmá posila, a patnáct útočníků. Který z nich se pro vás stal tím nejužitečnějším? V anketě s 1 623 hlasy vyhrál hráč s jedničkou na dresu: Lukáš Dostál. Na druhém místě se s 200 hlasy umístil útočník Nečas. Celkem se do hlasování zapojilo 2 301 lidí.

Tagy:
anketa statistiky hlasování šampionát Nagano útočník gól hokej brankář Česko sport Radim Rulík obránce soupiska Zimní olympijské hry Mistrovství světa v ledním hokeji MS v hokeji 2024