ANO a ODS kradly v Ústeckém kraji jako straky, obhajuje Šmarda kandidátku s komunisty

Předvolební Superdebata: Robert Šlachta a Michal Šmarda

Krajské a senátní volby 2024 (1)

V životě bych nesouhlasil se spojením SOCDEM a KSČM. V předvolební Superdebatě na CNN Prima NEWS to uvedl předseda sociálních demokratů Michal Šmarda. Zároveň ale hájil účast SOCDEM na ústecké kandidátce Stačilo!. „Zástupci ANO a ODS kradou v Ústeckém kraji jako straky,“ vysvětlil Šmarda tento rozpor s tím, že tamní kandidátka komunistů a sociálních demokratů je „protizlodějskou koalicí“. Mluvčí ODS Jakub Skyva na dotaz redakce reagoval tím, že socialisté napáchali schodky v řádu stovek miliard. Prostor pro vyjádření dostalo i hnutí ANO.

„Jsme velmi daleko od spojení s komunisty, já bych s tím v životě nesouhlasil. V Ústeckém kraji se kradlo, politici tam kradli jako straky až do doby, než přišla koalice vedená hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem (KSČM). Když jeho vláda skončila, znovu se tam začalo krást. Zástupci ANO a ODS kradou v Ústeckém kraji jako straky,“ řekl Šmarda ve studiu CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Spor o povodně: Proč mi skáčete do řeči? ptal se Šmarda. Říkáte nesmysly, odpověděla Pekarová

Neuvedl však konkrétní případy. Nejspíš narážel mimo jiné na známou dotační kauzu ROP Severozápad týkající se netransparentního rozdělování evropských dotací. V ní figurovali mj. politici ODS a ČSSD. V regionu se v minulosti řešily i některé kauzy kolem veřejných zakázek.

Letos v srpnu policie spolu s dalšími kvůli podezření z manipulace v zadávání veřejných zakázek zadržela primátora Chomutova Marka Hrbáčka z ANO. Poté, co byl obviněn, jej hnutí vyškrtlo z kandidátky pro krajské volby. Následně byl z hnutí vyloučen.

„O strakách mluví sociální demokraté, kteří za dob jejich vlád svou levicovou a sociální politikou napáchali schodky v řádu stovek miliard korun, naposledy s pětisetmiliardovým mankem. Naštěstí je ve vládě nahradili občanští demokraté, kteří dávají naší zemi zpátky dohromady, a naštěstí bez komunistů,“ reagoval pro CNN Prima NEWS mluvčí ODS Jakub Skyva. Redakce s žádostí o reakci oslovila také hnutí ANO.

Sociální demokraté půjdou do krajských voleb v Ústeckém kraji na kandidátce koalice Stačilo!, domluvili se tak s komunisty a Českou stranou národně sociální. Šmarda toto spojení označil jako „protizlodějskou koalici“.

„Musím férově říct, že mezi zloděje v Ústeckém kraji kdysi patřili i tehdejší sociální demokraté. Ti naštěstí už dávno přešli jinam – někam do ANO, Přísahy a dalších stran,“ rýpl si šéf SOCDEM do konkurentů z opozice. Když se ho předseda Přísahy Robert Šlachta zeptal, které bývalé sociální demokraty má na mysli, Šmarda odpověděl, že konkrétní jména si nepamatuje.

Ve veřejném prostoru se čím dál častěji spekuluje o spojení různých levicových stran. U sociálních demokratů této variantě nahrávají poslední předvolební průzkumy, v nichž se nacházejí hluboko pod pěti procenty. Například exministryně práce a výrazná tvář SOCDEM Jana Maláčová na sebe před časem upozornila, když uvedla, že je pro ni protivníkem ODS, nikoliv šéfka KSČM Kateřina Konečná.

Krajské volby se uskuteční ve stejném termínu jako první kolo senátních voleb, tedy v pátek a sobotu. Druhé kolo senátních voleb bude následovat o týden později.

Druhá část Superdebaty: Diskutují Rakušan, Okamura, Bartoš a Konečná

Třetí část Superdebaty: Diskutují Martin Kupka a Karel Havlíček

Tagy: