ANO si z EET udělalo svatý grál, říká Skopeček. Obnovu evidence tržeb prosazuje Schillerová

Elektronická evidence tržeb i rok a půl po svém zrušení stále dělí politickou scénu na nesmiřitelné tábory odpůrců a zastánců. Zatímco v opozičním hnutí ANO se rodí návrh na znovuzavedení EET, vládní občanští demokraté vzkazují, že jde o nesmysl a že hnutí ANO opět straší. Zdá se tak, že EET zdaleka není mrtvý projekt a o jeho budoucnosti se rozhodne při příštích sněmovních volbách.

Návrh na znovuzavedení elektronické evidence tržeb je snaha o vendetu za její zrušení, řekl redakci CNN Prima NEWS ekonomický expert ODS a místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček. „EET se správně podařilo zrušit,“ dodal.

DÁLE ČTĚTE: Babiš  Fiala potřebuje psychiatra. Jeho lidi chlastali vodku a jedli kaviár v Kremlu

Návrh na znovuzavedení EET nyní připravuje předsedkyně klubu poslanců za ANO Alena Schillerová, má jít o druhou modernější verzi a platit by dle ní měla pro všechna odvětví podnikání.

Obnovovat EET, které skončilo k 1. lednu 2023, ale nedává podle Skopečka smysl. „Hnutí ANO znovu straší něčím, co nemělo smysl, nepřinášelo výhody, které byly plánovány, a co se podařilo podle mého názoru správně zrušit. Z EET si ANO udělalo svatý grál a není schopno racionálně zvážit přínosy a náklady, navíc v kontextu, kdy roste počet transakcí platebními kartami,“ řekl Skopeček pro CNN Prima NEWS. „Je to spíš snaha o vendetu za to, že jsme EET zrušili. Doufám, že ANO nebude mít šanci po volbách znovuobnovení realizovat,“ dodal.

Výhody EET?

Zastánci EET dlouhodobě říkají, že narovná podmínky podnikání, zvyšuje počet plátců DPH či krotí šedou ekonomiku. S tím ale Skopeček nesouhlasí. „Už nyní má daňová správa nástroje, jak podnikatele kontrolovat, zda plní své daňové povinnosti, a tím bojovat proti šedé ekonomice,“ řekl.

Dalším argumentem pro znovuzavedení jsou peníze, které z EET podle jejích podporovatelů plynou. Obezřetný je ale například hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Až takový výnos pro státní kasu to není. Nějaké prostředky navíc by to přineslo. Ale ne takové, aby to dalo do pořádku deficit důchodového systému, jak o tom hnutí ANO mluvilo,“ uvedl už dříve pro CNN Prima NEWS s tím, že znovuzavedení EET by sice umenšilo šedou ekonomiku, pro podnikání by to ale bylo zatížení. „Myslím, že je to poměrně nešťastné. Nejdřív to bylo, pak nebylo kvůli covidu, pak to nová vláda odpískala celé. Střídání nálad podnikatele zatěžuje nejvíce,“ doplnil.

EET pro veterináře, řemeslníky i kosmetičky

O druhé verzi EET už dříve Alena Schillerová CNN Prima NEWS řekla, že má jít o „co nejjednodušší a intuitivní systém, ze kterého budou mít podnikatelé pouze přínos například v podobě nižších daní a odstranění nekalé konkurence“. Týkat by se v takovém případě měl nejen těch, kteří už s EET zkušenost mají, ale i těch, kteří se evidenci vyhnuli nejdříve kvůli covidové pandemii a následně vzhledem k jejímu zrušení novou vládou. Jde o takzvanou třetí a čtvrtou vlnu, která by se měla týkat například lékařů, veterinářů, řemeslníků či kadeřnic.

VÍCE ČTĚTE ZDE: Hnutí ANO chystá zavést EET pro všechny podnikatele. Šílené, zní od řemeslníků

Elektronickou evidenci tržeb prosadila vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Pro první dvě vlny začala platit v roce 2016. Už tehdy se jednalo o stěžejní programový bod tehdejšího ministra financí Andreje Babiše (ANO). Náběh třetí a čtvrté vlny zastavil nejdříve Ústavní soud, později pandemie koronaviru. EET jela v takzvaně dobrovolném režimu, kterého se těsně před jejím zrušením účastnila zhruba pětina podnikatelů. „Obecně lze říci, že ve druhé polovině roku 2022 zaevidovala alespoň jednu tržbu zhruba pětina dříve evidujících podnikatelů,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Tomáš Weis z Generálního finančního ředitelství.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš se znovu tvrdě opřel do Fialy. Jste patologický lhář, který zničil ODS, řekl

Tagy: