Antigenní testy vše vyjevily v celé nahotě. Východiskem je vakcína, tvrdí Vondrák

Ivo Vondrák

V Moravskoslezském kraji je index rizika protiepidemického systému PES nad průměrem, aktuálně na 85 bodech. Podle hejtmana tohoto regionu by lidé měli sami dodržovat opatření platná pro nejvyšší, tedy pátý stupeň pohotovosti. Jak špatná je v kraji situace a proč tomu tak je? Na tyto a další otázky odpovídal v pořadu K věci na CNN Prima NEWS Ivo Vondrák z hnutí ANO.

„Situace se zhoršila, ale nepřekvapila mě. Antigenní testy objevily věci v celé nahotě,“ tvrdí Ivo Vondrák. Lidé jsou podle něj obecně z pandemie koronaviru unavení. „Je stále méně a méně lidí, kteří respektují nařízení. Naši zdravotníci toho už mají plné zuby, ale věřím, že máme světlo na konci tunelu – vakcinaci, která je jedinou možností, jak vir zastavit nejen v našem kraji,“ říká.

Podotýká však, že Moravskoslezský kraj na tom nebyl vždy nejhůře. „Měli jsme problémy s OKD, tudíž jsme tu dlouho drželi opatření. Při druhé vlně jsme ale nebyli nejhorší,“ míní. Důvodem je podle něj fakt, že se lidé s klesajícími čísly pozitivních přestávají bát. „Moje hypotéza je, že v momentě, kdy je v kraji lepší situace než v ostatních krajích, mají pocit, že je tu bezpečněji a nedodržují opatření tak, jak by měli. Lidé se po měsících těšili, jak se potkají v hospodách a projevilo se to,“ doplňuje.

Má to ale i další objektivní důvody. „My v kraji testujeme nejvíce. Čím více testů, tím je více pozitivních záchytů. Myslím si, že jsou to faktory, které znevýhodňují kraj. V srpnu, září a říjnu jsme na tom byli nejlépe, což se zkazilo, a to mě mrzí,“ líčí.

Není místo, kde by to zvládli bez výkyvů.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák také souhlasí s tím, že tu chyběl systém, který by pomohl situaci lépe zvládnout. Protiepidemický systém PES je vhodný, i když se mění. „Musí se přizpůsobovat. Navíc sleduji cizinu a jako vědec musím říct, že těžko najdete v Evropě nebo ve Spojených státech místo, kde by to zvládli bez výkyvů. My nevíme, jak s tím nakládat a je třeba si přiznat, že prostě v daný okamžik nevím,“ říká.

Konkrétně Moravskoslezský kraj by měl dostat 975 vakcín do konce prosince, celkově pak 15 tisíc dávek. „Já si myslím, že není důležité, zda budeme mít 15 tisíc vakcín, ale zda jsme schopni proočkovat celou populaci,“ upozorňuje. Připouští také, že se už dávno mělo pracovat na strategii a přípravě na očkování. „Psal jsem ministrovi Blatnému, že je to největší logistický projekt od konce druhé světové války. Je potřeba harmonogram, domyslet návaznosti, zdroje, a to jak finanční, tak lidské,“ podotkl dále.

K tomu, že premiér Andrej Babiš se stal zároveň i vládním zmocněncem pro očkování, přistupuje kriticky. „Jsou pro mě věci, které jsou nad mou možnost vnímání v celé komplexnosti. Musím přiznat, že nejsem úplně klidný,“ reagoval s tím, že to nebude jednoduché.

Vondrák se taky vyjádřil k vládním daňovému balíčku. „Jsem zastánce nízkých daní. Je to nejlepší cesta, jak lidé budou své peníze používat, ale bohužel daňový balíček přichází v dobu, kdy máme problémy,“ myslí si. Argument nastartování ekonomiky je podle něj zatím jen předpoklad. „Naplní se to jen v momentě, kdy pandemii zastavíme, aby měli kde lidé utrácet,“ uzavírá.

Rozhovor Marie Bastlové s Ivo Vondrákem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: