Archeologové objevili starodávný prsten. Kouzelný kámen ametyst měl bránit kocovině

Archeologové objevili starodávný prsten, který měl bránit kocovině

Prsten proti kocovině

Pokud jde o současné léky na kocovinu, někdo přísahá na syrové vejce, jiný na koktejl Bloody Mary. Nicméně existuje celá řada dalších „zaručených receptů“. Ovšem archeologové provádějící vykopávky v izraelském městě Javne našli docela jiné řešení z dob minulých, a to zlatý prsten s ametystem. Uvedl to zpravodajský server CNN.

Starověký šperk archeologové objevili při vykopávkách na místě největšího známého vinařství z dob Byzantské říše. V tiskovém prohlášení izraelského úřadu pro staré památky archeolog Amir Golani uvedl, že prsten s ametystem mohl jeho vlastník nosit, aby zabránil nepříznivým účinkům konzumace příliš velkého množství alkoholu.

„Tomuto drahému kameni se připisovalo mnoho příznivých vlastností, včetně toho, že bránil vedlejším účinkům pití, kocovině,“ uvedl Golani. Ametyst měl ale také náboženský význam, protože je o něm zmínka v bibli.

Prsten se našel jen 150 metrů od vykopávek někdejšího skladiště, které obsahovalo amfory, tedy druh nádob používaných ke skladování vína. Místo vykopávek se datuje zhruba do sedmého století našeho letopočtu, tedy do doby končící byzantské éry a začátku raného islámského období. Ovšem podle archeologů by prsten mohl být ještě starší.

„Zlaté prsteny vykládané ametysty jsou známé ze starého Říma a je možné, že nalezený prsten patřil představitelům elity, kteří mohli ve městě žít už ve třetím století našeho letopočtu,“ uvádí tisková zpráva.

Prsten váží 5,11 gramu a podle Golaniho nošení podobného prstenu poukazovalo na bohatství a postavení nositele. Tím mohl být jak muž, tak žena.

Podle Elieho Haddada, který se podílí na vedení vykopávek, mohl prsten patřit majiteli tohoto vinařství, případně předákovi nebo „nešťastnému návštěvníkovi, který svůj drahocenný prsten během návštěvy ztratil“.

„Měl snad dotyčný prsten na ruce, aby se vyhnul následkům nadměrné konzumace vína během pobytu ve vinařství? To už se nejspíš nikdy nedozvíme,“ dodal Haddad.

Ametyst není jediný dávný lék na kocovinu, jehož sláva v průběhu staletí vyvanula. V roce 2015 se na 1 900 let starém papyru našel lék z dob antického Řecka, který doporučoval nosit na „opilecké bolení hlavy“ kolem krku věnec z vavřínových listů.

A ze starověké Mezopotámie se zachoval záznam lékaře, který doporučoval tinkturu z lékořice, oleandru, fazolí, oleje a vína v případě, že „muž požil příliš silného vína a pociťuje v hlavě jeho účinky“.

Tagy: