MS v hokeji: Je to divné, zarazily Šlégra šachy s českými gólmany. Aroganci Jalonena chápe

Je divné, že jsme ještě Vejmelku do brány nepostavili. V pořadu Co Čech, to trenér! to prohlásila hokejová legenda Jiří Šlégr, která se po šokující porážce s Lotyšskem 3:4 v prodloužení pozastavila také nad chováním trenéra Kariho Jalonena. Fanoušci znají finského kouče na české střídačce jako vždy ochotného, milého a vstřícného, ale tentokrát jeho chování působilo dosti arogantně.

Vše se neslo v jednotném, strohém duchu. „Je to náš plán, naše rozhodnutí. Víc nemusím vysvětlovat,“ opakoval dokola Jalonen. Nejvíce se řešilo obsazení gólmanského postu. V bráně se zatím střídají Šimon Hrubec a Marek Langhamer, zatímco Karel Vejmelka, který už dvě sezony válí v NHL, šanci dosud nedostal.

Své si ke gólmanům řekl i další z hostů, brankář Dominik Hrachovina:

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Osobnosti tipují: Jak letos dopadnou na MS čeští hokejisté? Na medaili nemáme..

„Musím říct, že i pro mě je zarážející, proč Vejmelku do brány ještě nepostavil. Je to divné. Ale třeba je to nějaká jejich taktika,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Jiří Šlégr, bývalý vynikající obránce, který během kariéry vyhrál olympiádu, mistrovství světa, Stanley Cup i českou extraligu.

„Momentálně máme spoustu skvělých brankářů po celém světě a není lehké vybrat, kdo z nich pojede, a který naopak ne. Nicméně z mého pohledu nezařadit do nominace Pavla Francouze byla chyba. Ale samozřejmě na to koukám trochu jinak, protože jsem pod ním hrál, vím, jak chytá a jaký je to člověk. Pro mě bylo velké překvapení, že pozvánku nedostal,“ prohlásil Jiří Šlégr.

České hokejisty i po porážce s Lotyšskem nezatracuje

Pro výlev finského kouče Jalonena po prohře s Lotyšskem má pochopení. „Myslím, že byl plný dojmů, pocitů ze zápasu, který se nepovedl. Určitě nemohl být s výkonem mužstva spokojený, ale na druhou stranu chtěl kluky podržet. Ono, když krátce po utkání v sobě držíte emoce, tak se občas stane, že řeknete věci, které jste říct úplně nechtěl. Například s tím brankářem. To byl trošku ústřel. Říct, že nemáme jedničku, nebo aby si všichni počkali. Není to pro něj jednoduché,“ konstatoval bývalý slavný hokejista.

Podívejte se, co si myslí o prohře českých hokejistů moderátor Petr Vágner:

I po ztrátě s outsiderem z Lotyšska české hokejisty nezatracuje. „Prohráli jsme si to sami, protože jsme z mého pohledu byli až moc pasivní. Náš výkon nebyl hoden vítězství. Ale nedělal bych z toho vědu. Kluci se z toho musí poučit. Ještě je před námi hodně zápasů,“ soudil Jiří Šlégr. „Důležité je, aby se vychytaly chyby, uzdravili se zranění Chytil a Chlapík a forma postupně gradovala. Ve čtvrtfinále už se může stát cokoliv, je to o třech zápasech, když se vám povedou, jste mistrem světa,“ uvedl Jiří Šlégr.

Favorita na vítěze letošního šampionátu zatím nemá. „Mohou překvapit Švýcaři, tam vidím sílu, mohou se dostat daleko. I když se zatím moc nedaří Finům, pořád mají dost času se rozehrát a bojovat zase o ty nejvyšší příčky. Uvidíme, bude to zajímavé,“ uzavřel Jiří Šlégr.

Tagy:
Olympijské hry hokejista NHL Litvínov trenér Lotyšsko Pavel Francouz Jiří Šlégr Šimon Hrubec Karel Vejmelka Marek Langhamer Mistrovství světa v ledním hokeji Kari Jalonen