Atentát v salonu krásy. Luhanský ministr vnitra skončil na JIP, tvrdí Moskva

Ruská propaganda hovoří o údajném atentátu na ministra vnitra loutkové Luhanské lidové republiky. Ten byl prý vážně zraněn. Ruský raketový útok na ukrajinskou Avdijivku si vyžádal čtyři oběti, zasažena byla nemocnice, uvedl tamní šéf oblastní správy Pavlo Kyrylenko. Ukrajinská armáda zaznamenala úspěchy v protiútocích u Bachmutu.

V okupovaném Luhansku byl spáchán atentát na úřadujícího ministra vnitra neuznané Luhanské lidové republiky, kterou Rusko loni na podzim anektovalo. Ministr Igor Kornet byl vážně zraněn, nyní je na jednotce intenzivní péče, tvrdí ruská státní agentura TASS s odvoláním na nejmenovaný zdroj z bezpečnostních složek.

Kornet, považovaný za jednoho v nejvlivnějších lidí mezi východoukrajinskými separatisty, kteří od roku 2014 s ruskou pomocí vedli ozbrojený konflikt s prozápadní vládou v Kyjevě, podle ruských médií utrpěl zranění při výbuchu v luhanském salonu krásy.

K TÉMATU: Ukrajinci finišují přípravy na protiofenzivu, hlásí Američané. Rusové zmatkují u Bachmutu

Ukrajinská vojska postupují v oblasti východoukrajinského Bachmutu, a to navzdory mimořádně těžkým podmínkám, uvedl velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj. Postup označil za první dílčí úspěch ukrajinských útočných operací při obraně Bachmutu.

V Avdijivce na východě Ukrajiny zahynuli čtyři lidé, když v pondělí ráno na město podnikly ruské síly raketový útok. Na komunikační platformě Telegram to uvedl šéf místní oblastní správy Pavlo Kyrylenko. Při útoku byla zasažena budova nemocnice, napsal také Kyrylenko a důrazně vyzval obyvatele oblasti k evakuaci. Někteří lidé odmítají opustit domovy, i když ukrajinské úřady nařídily evakuaci celé Doněcké oblasti.

Volodymyr Zelenskyj v pondělí nečekaně zamířil do Velké Británie, kde se setkal s britským premiérem Rishim Sunakem. Probírali mimo jiné kyjevskou žádost o dodání stíhaček západními zeměmi.

Tagy:
Vladimir Putin Německo Ukrajina Václav Havel návštěva on-line Rusko Kyjev Olaf Scholz Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Papež František