Auto bylo celé prostřílené a od krve. Na Ukrajině padl český dobrovolník, píše web

Poškozený automobil na centrálním náměstí po ostřelování budovy radnice v ukrajinském Charkově v úterý 1. března 2022.

Na Ukrajině údajně zemřel český dobrovolník

Na Ukrajině zřejmě zahynul český dobrovolník Tomáš. Reportéři webu Voxpot byli ve spojení s jeho manželkou Simonou, které se delší dobu neozýval. Když se po měsíci vrátili k městu Makariv, nalezli jeho auto. Stopy po kulkách byly viditelné po celém voze, uvnitř bylo mnoho krve. Dokonce objevili i jeho tenisku. Tělo muže však úřady zatím nenašly.

Reportéři webu Voxpot se nacházely nedaleko Makarivu, když je začaly ruské jednotky ostřelovat. Zdraví a bez zranění se vrátili zpět do Česka a odvysílali svou reportáž. Právě na ni reagovala manželka dobrovolníka Tomáše, který se na Ukrajinu vydal chvíli po vypuknutí války. V době útoku se v okolí města měl nacházet i on.

„Od 3. března má mobily nedostupné, do Česka nedojel a je nezvěstný,“ informovala žena reportéry. Doufala, že zjistí jakékoliv informace. K jejímu zklamání však Tomáše nepotkali, ani o něm neměli informace. Přesto ji už tehdy varovali, že vzhledem k ostřelování a situaci v regionu je možné, že se její manžel stal obětí ruského ostřelování.

O měsíc později se na místo vrátili. Tentokrát však našli stopu: osobní auto Tomáše. Na vůz s českou poznávací značkou narazili náhodou, když fotili jiná rozstřílená auta. U cesty vrak už nestál, nalezli však tenisku, která dobrovolníkovi patřila. Následně zamířili na vrakoviště, kde se jim vůz Tomáše skutečně podařilo najít.

Nevydržel jen přihlížet

„Průstřely procházely přes čelní okno, dveře z boku i skrz opěradlo hlavy u řidiče. Při prohledání auta jsme zjistili, že v něm zůstalo také hodně krve. Šance, že by to Tomáš přežil, byla minimální,“ uvedli reportéři. V autě zůstal pouze technický průkaz a obrázek panny Marie. Tělo dobrovolníka se však zatím nenalezlo, nadále probíhá hledání hrobů i mrtvých civilistů v okolí.

Manželka dobrovolníka se reportérům svěřila, že Tomáš se na Ukrajinu vydal v prvních dnech války. Prý nedokázal situaci v zemi pouze sledovat a nepomoci. „Byl to hodně rodinný typ. Když slyšel, co se tam lidem a jejich dětem děje, tak to prostě nevydržel,“ popsala profesionálního řidiče kamionů i autobusů. Právě převoz lidí patřil k jeho první akci na Ukrajině.

„Prvních pár dní vozil lidi ze Lvova k hranici, ale pak se vydal ke Kyjevu. Nám to ale nepřiznal a řekl, že jede jen do Žitomiru,“ pokračovala žena. Její dcera doplnila, že Čech, který by letos oslavil 50. narozeniny, lidem pomáhal běžně. Rodina mu na cestu přibalila dva telefony, přesto se spojení s Tomášem 2. března přerušilo. Pravděpodobně se po cestě domů setkal s ruskými jednotkami.

Tagy: