Jak bude na Vánoce? Meteorologové už mají jasno. Do svátků nás překvapí vysoké teploty

Neobvyklý vánoční strom v Prostějově budí emoce.

Počasí teplo bude až do Vánoc

Do Česka dorazilo oteplení a naděje na bílé vánoční svátky se vzdaluje. Až do Vánoc budou zřejmě panovat nadprůměrné teploty. Na horách by měl sníh oblevu ustát, vlekaři zatím zůstávají v klidu.

Sníh a teploty, které klesaly hluboko pod nulu, vystřídalo slunečné počasí a teploměr ukazuje i 10 stupňů. V následujících dnech má sice přijít mírné ochlazení, ovšem dlouho nevydrží. „Ve čtvrtek přejde studená fronta a déšť se ve všech polohách změní ve sněžení,“ uvedla meteoroložka Českého hydrometeorologického ústavu Jana Hujslová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kousek od smrti. Řidič natočil ničivé tornádo, živel pár metrů od něj měnil vše ve spoušť

V dalších dnech by měly teploty opět růst. Většina lidí už ztrácí naději na bílé Vánoce. „Těšili jsme se, že bude jednou za čas nasněženo. Rádi bychom, aby se to ještě změnilo a sníh nám napadal,“ řekla jedna z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS.

Vrásky na čele dělá rychle odtávající sníh lidem v blízkosti řek. Meteorologové totiž varovali, že by se mohly zvedat hladiny vodních toků. První stupeň povodňové aktivity, tedy povodňová bdělost, platí pro všechny toky v povodí Berounky v Plzeňském kraji. Vyšší průtoky se ale mohou objevit i na řekách v sousedním Jihočeském kraji a také v části Vysočiny.

Oteplení dorazilo i do českých hor. Třeba na Klínovci v Krušných horách je stupeň nad nulou. Lidé přesto lyžují. „Sjezdovky jsou dobře upravené, je to tady dobrý,“ řekl jeden z lyžařů. Na Klínovci jsou aktuálně v provozu tři páteřní sjezdovky, další budou otevírat v pátek.

Těžkou hlavu z oteplení zatím nemají ani vlekaři v menších krušnohorských ski areálech. „Oproti loňské sezóně se to nedá vůbec srovnat, ten sníh máme opravdu hodně nastřádaný do budoucna,“ popsal majitel ski areálu Novako Petr Novák.

Jak vyplývá z dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu, teploty by měly být v týdnu od 18. do 24. prosince spíše nadprůměrné. Na silvestr a Nový rok se pomalu dostanou na průměrné hodnoty.

Meteorolog CNN Prima NEWS Josef Hanzlík upozornil, že ve svátečním období dochází k takzvanému vánočnímu oteplení. Jedná se o meteorologickou singularitu, tedy období, kdy pravidelně dochází k opakování určitého počasí, které je pro danou dobu méně obvyklé.

„Vždy kolem Vánoc dochází k rozložení tlakových útvarů, kdy k nám ve vyšší míře proudí teplejší vzduch od jihu nebo od jihozápadu,“ popsal. V období od 22. do 28. prosince bylo v posledních 20 letech většinou tepleji. „Poslední dva roky byly dokonce Vánoce nejteplejší v naší historii,“ dodal Hanzlík.

Tagy: