Bábek: Nová vláda musí být odvážná. Ať zruší úřady a nebojí se nepopulárních kroků

Radomil Bábek

Co na to vaše peněženka (1027)

Předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek by si přál vládu, která bude odvážná. Ta by podle něj měla zmenšit počet úřadů, zrušit například ministerstvo pro místní rozvoj a hlavně by se neměla bát nepopulárních kroků. Bábek to řekl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS. Hosty pořadu byli také místopředseda ČMKOS Vít Samek a ekonom Dominik Stroukal.

„Pokud ta nová vláda nebude odvážná a dostatečně pravicová v tom smyslu, že se nebude bát nepopulárních opatření, tak se krize může rozběhnout neuvěřitelným způsobem,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Bábek směrem k avizované nové vládě, o které jedná lídr koalice Spolu a šéf ODS Petr Fiala s Piráty a hnutím STAN.

Podle Bábka by se tento nový kabinet, pokud dojde k jeho sestavení a ustavení, měl začít zaměřovat mimo jiné na zeštíhlení státního aparátu.

„Pravicová politika má být zaměřená na potřebné lidi. Pokud tu takoví jsou, tak je jim třeba pomoci. Musí se podívat na stát, přestávat ho zvětšovat a naopak ho zmenšovat,“ řekl k případným krokům nové vlády předseda Podnikatelských odborů.

Sám by si představoval, že by nová vláda měla například „odpreparátovat“ funkce a úřady, které podle jeho slov stát nepotřebuje a zatěžkávají státní kasu. „Je nutné výrazně zmenšit státní správu. Zmenšit počet úřadů či zrušit ministerstvo pro místní rozvoj,“ nastínil některé z možností Bábek v pořadu Co na to vaše peněženka.

Strany si před volbami nechtěly nikoho naštvat, míní ekonom

Místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Vít Samek poukázal na to, že se objevují nástřely nového kabinetu, ve kterém ovšem naopak ministerstva přibývají. To se jemu ani Bábkovi nelíbí. „Pokud vzniknou nové úřady, budu za podnikatele proti,“ doplnil šéf podnikatelského uskupení.

Ekonom Dominik Stroukal ve vysílání CNN Prima NEWS poukázal na to, že jednotlivé strany či koalice před volbami do svých programů napsaly věci, které reflektovaly tužby voličů, ale vzhledem k palčivé ekonomické realitě je bude velice těžké dodržet. „Nikoho si nechtěly moc naštvat, a to platilo u všech stran. Musí dojít buď k nějakým škrtům, nebo se budou muset zvýšit daně, řekl Stroukal.

Samek: Sáhne se na důchody a vláda se zhroutí

O krocích případné vlády Petra Fialy v ekonomických otázkách Samek dodal, že hovořil s bývalým ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09), který stál za nepopulárními škrty ve státním rozpočtu během finanční krize v letech 2008–2010. Podle Samka mu Kalousek měl říct, že se společně s kolegy poučil a zmíněný scénář se opakovat nesmí.

Vláda však podle něj bude mít velmi těžkou úlohu. Za hloupé by pak považoval, kdyby se budoucí kabinet rozhodl například sáhnout na důchody. „Pokud to někdo udělá, tak se vláda zhroutí do Vánoc,“ dodal místopředseda ČMKOS.

Tagy: