Babiš: Zlý fialový mimoň trpí bájnou lhavostí. Ohledně cen energií nechápu premiérovu drzost

Andrej Babiš vyhlásil vítěze soutěže o fialové mimoně

Babiš: Zlý fialový mimoň ničí naši zemi

Lídr opozičního hnutí ANO Andrej Babiš (ANO) ostře zkritizoval premiéra Petra Fialu (ODS) kvůli očekávanému zdražení energií. V reakci na oznámení Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který navrhuje zvýšení regulované složky cen elektřiny o 71 procent, ve vysílání CNN Prima NEWS prohlásil, že se vláda chystá na občany a podnikatele přehodit zátěž dalších 65 miliard korun. Předsedu vlády přirovnal ke zlému fialovému mimoňovi, který trpí „bájnou lhavostí“, a jeho výroky o cenách energií označil za drzost. Premiér Fiala přitom ubezpečuje, že se žádné drastické zdražování nekoná.

Premiér po zveřejnění návrhu ERÚ zdůraznil, že ceny energií o několik desítek procent neporostou. „V žádném případě. Cena silové elektřiny neustále klesá. Lidé budou platit převážně stejně jako letos a maximálně v průměru o jednotky procent více. Každý, kdo říká něco jiného, lže a šíří paniku,“ prohlásil Fiala. Ve své řeči zároveň zaútočil na opozici, aby přestala zprávy o zdražení elektřiny zneužívat.

ČTĚTE TAKÉ: Dražší elektřina bude pro zákazníky tvrdý náraz. Opozice chce peklo, vláda spoléhá na burzu

Právě taková slova ale zřejmě zvedla ze židle expremiéra Babiše, jenž se rozhodl jednat bez rukaviček a současného předsedu vlády obvinil z neustálého lhaní. „Zlý fialový mimoň, který ničí naši zemi, trpí nemocí, které se říká bájná lhavost. Nebo chce pan premiér říct, že lže ERÚ?“ ptal se Babiš. Následně označil za chybu rozhodnutí vlády, jež v roce 2022 odmítla zastropovat cenu elektřiny u výrobců. „Ne, oni nechali vydělat producenty 350 miliard korun. Zaplatili to všichni občané, firmy a živnostníci. Takže já si myslím, že je to jasné, a nechápu drzost, jakou má pan Fiala tohle lidem říkat,“ rozohnil se předseda ANO.

Podle premiéra ale za současnou situaci na energetickém trhu nese vinu i Babiš. „Můžeme připomenout, jak Andrej Babiš blokoval dostavbu Temelína. Když se podíváme do Evropy, tak to vidíme zcela jasně. Elektřina je nejlevnější v zemích s obnovitelnými zdroji a jadernou energií,“ řekl Fiala. To však předseda hnutí ANO rozporuje s tím, že tendr na dostavbu jádra byl zrušen na základě rozhodnutí tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky. „Já jen odmítl, aby občané garantovali cenu pro ČEZ, který měl velký vliv a chtěl bohatnout na úkor občanů,“ hájil se tehdejší ministr financí.

K cenám energií se posléze vyjádřil i ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN), podle kterého může zpráva o zdražení vypadat děsivě, ale přesto se v zálohách promítne jen minimálně. „Podle mých odhadů to může být maximálně mezi jedním a osmi procenty,“ řekl.

Ani jeho vysvětlování však šéfa hnutí ANO důvěrou příliš nenaplnilo. „Cena elektřiny je v rámci rozpočtu ve druhém čtení. A tam to můžeme zvrátit. Takže uděláme vše pro to, abychom zdražení zamezili. Načteme pozměňovák, aby ten návrh neplatili lidé, aby na ně nárůst nedopadl,“ předestřel plán nadcházející parlamentní bitvy Babiš. Zároveň konstatoval, že situaci považuje za skandální, a opětovně nařkl Fialu z neustálého lhaní. „Vláda nikomu nepomohla. Celou inflaci způsobila elektřina, protože jeho (premiéra Fialy) kámoši vydělávají stovky miliard a my všichni to platíme,“ pronesl expremiér.

Havlíček: Domácnosti zaplatí tisíce

K tématu se vyjádřil rovněž někdejší ministr průmyslu a obchodu a stínový premiér Karel Havlíček (ANO). Podle něj může přijít průměrná domácnost o několik tisíc korun. „Je to pět až šest tisíc. Potvrzuje se náš výpočet, který jsme udělali před třemi týdny. Pro firmy to ale bude ještě více,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. Definitivní vykopání válečné sekery kvůli cenám energií chce přitom opozice demonstrovat i svoláním mimořádné schůze Poslanecké sněmovny.

Slova Karla Havlíčka vedle toho nepřímo potvrdili rovněž ekonomové. Analytici předpokládají, že si většina odběratelů v Česku v příštím roce kvůli chystanému zvýšení regulované složky ceny za elektřinu oproti úvodu letošního roku připlatí. Jak výrazně, bude podle nich záležet na dalším vývoji obchodních cen elektřiny. U plynu by naopak spotřebitelé ve srovnání se začátkem letošního roku měli ušetřit, uvedli. Ředitel Asociace nezávislých prodejců energií Jiří Gavor pro CNN Prima NEWS dodal, že výraznou roli hraje i to, jak úspěšní budou jednotliví odběratelé ve vyjednávání se svými dodavateli. Ekonom Petr Dufek ve vysílání upozornil, že pro firmy mohou dopady činit až desítky miliard korun.

Bouří se odbory i zaměstnavatelé

Své vlastní kroky v souvislosti s aktuálním děním chystají také odbory. Jejich zástupci kvůli zdražování energií a úspornému balíčku plánují „den protestů“, oznámil to předseda odborové centrály Josef Středula. „Rada ČMKOS se rozhodla vyhlásit 27. listopad jako den protestů za lepší budoucnost České republiky,“ upřesnil odborový předák.

Závažnost situace může ilustrovat rovněž znepokojení podnikatelských organizací – předloha ERÚ se totiž nelíbí ani Hospodářské komoře ČR, Svazu průmyslu a dopravy ČR nebo Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. Zaměstnavatelé se mimo jiné obávají, že změna ohrozí jejich konkurenceschopnost v zahraničí, což může vést k dalšímu posílení inflace a zvýšení cen, například potravin.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Odbory vyhlásily den protestů

Tagy: