Bachmutský „mlýnek na maso“ vrcholí. Za týden jsme zlikvidovali 3840 okupantů, hlásí Kyjev

Ukrajinci za minulý týden zlikvidovali 3 840 ruských vojáků. Vyplývá to z denních hlášení jejich generálního štábu. I když konkrétní čísla nelze nezávisle ověřit, o značných ruských ztrátách hovoří i západní analytici či americký Institut pro studium války (ISW). Epicentrem těch nejkrvavějších bojů je stále Marjinka a Bachmut.

V pondělí 500 ruských vojáků, v úterý 730, ve středu 540, ve čtvrtek 500, v pátek 460, v sobotu 520 a v neděli dalších 590. Tolik okupantů měli podle denních hlášení ukrajinského generálního štábu zneškodnit obránci během minulého týdne. Celkový týdenní součet tak přesahuje hranici 3 800 ruských vojáků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry z bojů: Ukrajinské drony trýzní okupanty. Vyženeme vás jako šváby, vzkázal Kyjev

I když jsou zmíněné ruské ztráty značné, přesto jde o výrazný pokles ve srovnání s únorovými či březnovými statistikami. Tento fakt může potvrzovat spekulaci některých analytiků, podle nichž se ruská ofenziva na východě Ukrajiny pomalu chýlí ke konci.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 17.04.23 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from...

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Sunday, April 16, 2023

Podle Kyjeva Ukrajinci vůbec nejvíce okupantů od vypuknutí invaze zlikvidovali během druhého únorového týdne tohoto roku, konkrétně 6 180. Údaje zveřejňované ukrajinským generálním štábem sice nelze nezávisle ověřit, obrovské ruské ztráty nicméně zmiňuje i americký ISW. „Těžkými ztrátami trpí zejména Vagnerova skupina během útočných operacích na východě,“ uvedl ISW v nedělní zprávě.

Ruská armáda nadále zaměřuje své hlavní úsilí ve směru Lyman, Bachmut, Avdijivka a Marjinka. Ukrajinci za uplynulý den v těchto oblastech odrazili více než 60 nepřátelských útoků. Většina úderů byla prý vedena na Marjinku a Bachmut. Ukrajinci podle Kyjeva v tomto doněckém městě stále odolávají a vzkazují, že tato brutální bitva nekončí. Z ruské strany se naopak množí zprávy, že už je Bachmut téměř celý pod kontrolou okupantů.

Bitva o Bachmut je vzhledem ke své povaze známá také jako „mlýnek na maso“. Jde o vůbec nejkrvavější bitvu od začátku ruské invaze v únoru 2022. Ještě před válkou byl Bachmut 72tisícovým městem, které se soustředilo na výrobu šumivých vín. Nyní je jedním z nejnebezpečnějších míst na světě. Vlivem ruského bombardování a pouličních bojů z něj nezbylo téměř nic.

Podle expertů by i případné obsazení celého Bachmutu ruskou armádou bylo pro Kreml spíše symbolickým vítězstvím než větším strategickým úspěchem. Ukrajinci totiž na území centrálního Donbasu vybudovali hustou a hlubokou obrannou síť.

Tagy:
válka armáda vojáci Ukrajina ztráty Rusko Doněcká oblast ruská invaze na Ukrajinu Bachmut Marjinka