Bartoš: Babiš v lidech zasekl obavy. Část z nich si skutečně myslí, že teď bude válka

Někteří lidé si skutečně myslí, že teď bude válka, kritizoval v nedělní Partii Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) prezidentskou kampaň neúspěšného kandidáta Andreje Babiše (ANO). Podle něj kampaň vzbuzovala strach a zasekla v lidech obavy.

„Vidím, co se děje po volbách. Lidé si skutečně myslí, že teď bude válka, že začne mobilizace. Chodí mi zprávy a lidé reagují na sociálních sítích. Je vidět, že strach, emoce, které byly vzbuzeny marketéry Andreje Babiše, skutečně na společnosti obavy zasekly,“ kritizoval v Partii Bartoš.

ČTETE TAKÉ: Hádka v Partii: Voliči ANO jako hnůj a odpad, strašení důchodců a lítající pošuk

Reagoval tak na expremiérova hesla na billboardech, kde stály nápisy jako: „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják.“ Babiš také v souvislosti s nově zvoleným prezidentem Petrem Pavlem často o válce a mobilizaci mluvil. Ten ale jeho slova opakovaně odmítal.

„Se mnou rozhodně nepřichází žádná mobilizace nebo změna kurzu ve vtahování země do války. Se mnou přichází realismus i v tom pozitivním vysvětlování,“ bránil se dezinformacím i v nedělní Partii Petr Pavel.

Ať se Babiš omluví

Bartoš zároveň šéfa ANO vyzval, aby se omluvil. „Chtěl bych vyzvat Andreje Babiše, aby se vyjádřil ke své kampani a omluvil se, že věci, které v ní zazněly, byly použity tendenčně,“ rozčílil se ministr.

Podle něj byla podpásovka i to, že bývalý předseda vlády lákal lidi, aby si vsadili na jeho vítězství ve volbách. Upozorňoval na to, že když si vsadí tisíc korun, mohou vyhrát dvanáctkrát více. Nakonec ale ve volbách prohrál a ti, kteří si vsadili, o peníze přišli.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMATSázkaři se vztekají na Babiše, chtějí vrátit peníze

„Ti lidé nám píšou, že to skutečně udělali. Obracejí se na nás s dotazem, co mají dělat,“ upozornil Bartoš ve vysílání. Podle jeho dat se od chvíle Babišova příspěvku na sítích prosázelo zhruba 33 milionů korun. „Lidé vsadili poslední peníze a možná si i půjčili. Dát těm, kteří jsou v nouzi, naději přes hazard, bylo velmi špatné,“ kritizoval šéf resortu. „Nechci být sprostý,“ dodal. Podle ministra kultury Martina Baxy (ODS) byla výzva „za hranicemi všeho“.

Kampaň svého šéfa ale hájil první místopředseda ANO Karel Havlíček. „To je nesmysl. Byla to nadsázka. Nemyslím si, že by na tom bylo něco neetického,“ bránil výzvu k sázení. „To se můžeme bavit o tom, zda je sázení etické. Sázka je přece hra. Lidé sázeli na Jaroslava Baštu, i když bylo vyloučené, že se dostane do dalšího kola. Každý se rozhoduje sám,“ kroutil hlavou Havlíček.

Zároveň se pozastavil nad Bartošovými daty. „Máme to někde změřené? Jestli by šli lidé sázet i bez toho? Nevíme, zda vsadili na základě sociálních sítí. Je to, jako bychom řekli, že když někdo rozdává pivo za volební lístek Andreje Babiše, tak podporuje alkoholismus,“ bránil Babiše místopředseda Sněmovny za hnutí ANO.

Tagy: