Bartoš přiznal potíže stavebních řízení. Zatím těžko hodnotit, řekl a uvedl klíčový termín

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Bartošova tiskovka k digitalizaci

Systémy digitalizace stavebního řízení i po dvou měsících od spuštění vykazují objektivní potíže. Přesto je projekt po osmi týdnech obtížné hodnotit, řekl ve čtvrtek novinářům vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Zákonné požadavky systémy podle něj splňují. Další funkcionality se budou dodávat. Nové funkce v Informačním systému stavebního řízení (ISSŘ) využívaném úředníky se budou doplňovat v říjnu po soutěži na novou zakázku. Plnění současné zakázky na jaře zablokoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Systém podle Bartoše zatím nefunguje stoprocentně, protože to vzhledem k jeho podstatě a zadaným zakázkám ani není možné. MMR chtělo systémy digitalizace stavebního řízení dodávat modulárně, tedy po částech, nikoliv vcelku, jak plánoval dříve resort pod vedením Kláry Dostálové (ANO).

ČTĚTE TAKÉ: Fiala chce, aby Bartošovi pomohli s digitalizací tři ministři. Kontrola průšvihu, říká opozice

„Systémy běží, byť vykazují problémy, a dále je rozvíjíme podle harmonogramu. Nijak nepopíráme, že v této fázi jsou objektivní potíže, které nás mrzí, a snažíme se je co nejefektivněji a nejrychleji řešit. Jsme v kontaktu s profesními organizacemi a zástupci úřadů a sbíráme zpětnou vazbu tak, abychom vše posouvali k efektivnějšímu fungování a aby byl v systémech uživatelský komfort. Tenhle obří projekt je třeba prostě dotáhnout,“ řekl Bartoš.

Přes portál stavebníka bylo podle posledních dat MMR úspěšně podáno 13 000 žádostí. Úředníci začali pracovat s 11 000 žádostmi. Zahájeno bylo zhruba 8 800 řízení a dokončeno z nich bylo 1 400. Data podle Bartoše jasně vykazují pozitivní trend.

Konec srpna ministr považuje za klíčový, protože do tohoto termínu slíbil do systému doplnit některé funkce, které požadovali svazy a sdružení obcí a úředníků a stavebníci. Některé požadavky podle něj nebylo reálné splnit. V současnosti se ale podle náměstka ministra pro místní rozvoj Lukáše Černohorského například spouštějí pilotní projekty, které umožní propojení systémů stavebního řízení se systémy ekonomickými.

Některé požadavky zástupců obcí a stavebníků podle Bartoše nebylo reálné splnit. V současnosti se ale podle náměstka ministra pro místní rozvoj Lukáše Černohorského například spouštějí pilotní projekty, které umožní propojení systémů stavebního řízení se systémy ekonomickými. Po těch volalo hlavně Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů.

Nová veřejná zakázka byla podle vrchní ředitelky sekce veřejného investování, výstavby a sociálního začleňování na MMR Leony Gergelové Šteigrové již vyhlášena. Na začátku září budou podávány a vyhodnocovány nabídky a následně vybrána vítězná firma. Ta na přidávání dalších funkcionalit do ISSŘ bude s MMR spolupracovat po 23. září. ÚOHS vydal na jaře zákaz plnění smlouvy na současnou podobu ISSŘ. Podle úřadu MMR v tomto případě zadalo veřejnou zakázku bez jakékoliv soutěže, aniž pro použití tohoto postupu byly splněny zákonné požadavky.

Se systémy digitalizace stavebního řízení mají od jejich spuštění 1. července problémy úředníci, stavebníci či projektanti. Za problémový rozjezd digitalizace stavebního řízení ministra kritizují opoziční i koaliční politici. Někteří jej vyzývají k rezignaci. Bartoš už dříve uvedl, že z postu ministra pro místní rozvoj odejít neplánuje. Problém by to podle něj neřešilo a považoval by to za útěk od rozdělané práce. Podobný názor vyjádřil i premiér Petr Fiala (ODS).

„Kdybych ho odvolal, tak Piráti odejdou z vlády. To znamená, že odejde i ministr zahraničních věcí i ministr odpovědný za legislativu. A já se ptám: Co bude dál? Ten systém začne fungovat? To opravdu není cesta,“ popsal již dříve pro CNN Prima NEWS Fiala.

Pro poslance Jana Bartoška (KDU-ČSL) je nepředstavitelné, aby potíže s digitalizací nebyly vyřešeny co nejdříve. „Nebude-li systém plně funkční do konce srpna, je to na skutečně vážnou koaliční diskuzi,“ prohlásil pro CNN Prima NEWS lidovecký poslanec.

Podle komentátora Petra Fischera se vicepremiér pro digitalizaci dostal do nepříjemné pozice. „Kdyby odstoupil, tak je to pro Piráty špatně, a pokud neodstoupí, tak je to podle mě také špatně. On se tedy současnou situaci snaží vystát,“ uvedl pro CNN Prima NEWS komentátor.

Podle opozice se jedná o velkou katastrofu ze strany Bartoše. „Je to katastrofa, je to chaos a destrukce stavebního řízení. Ministr uvádí čísla, která nemůžeme ověřit. Panu ministrovi snad psaly už všechny odborné svazy, aby přijal nápravu. Byla tady nedůvěra už před spuštěním, poukazovali jsme na to, že systém není připraven. Stavebníci neměli jistotu, co bude po 1. červenci, proto nahrnuli na úřady jakékoli žádosti i nedodělané. Ministr nemá důvěru odborné veřejnosti, ani úředníků, ani tajemníků,“ kritizoval v pořadu CNN Prima NEWS místopředseda ANO Robert Králíček pirátského ministra.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bartoš zatím s řešením digitalizace nepřišel, vyhodit ho z vlády by nepomohlo, řekl Fiala

Tagy:
politika digitalizace projekt Petr Fiala Klára Dostálová Ivan Bartoš ANO 2011 ministr pro místní rozvoj České republiky produkty a služby ekonomika, obchod a finance stavebnictví a nemovitosti