Bartoš: Volba prezidenta? Nesmí být o záchraně Babiše, ten už toho natropil dost

Šéf Pirátů Ivan Bartoš ve speciálním vydání pořadu 360°: Soukromí politiků

360° Soukromí politiků (713)

Do volby nového prezidenta zbývá zhruba půl roku, kandidáti na Hrad se však řeší již nyní. Předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš v letním speciálu 360° poznamenal, že by volba prezidenta neměla být záchranou bývalého premiéra. Narážel tím na předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, který však boj o Hrad zatím oficiálně neoznámil. Babiše kritizoval také za jeho výroky k české pomoci Ukrajině. Jak si naopak příští hlavu státu představuje?

Kritikou bývalého premiéra se Bartoš netají. Vyčítá mu například to, v jakém stavu si od něj současná vláda zemi přebírala. „Ať už jde o dluh, nastartovanou inflaci nebo osm let neřešení energetické soběstačnosti České republiky. Každý den vidím, co ve státě nefunguje,“ uvedl předseda Pirátů.

Ve vysílání CNN Prima NEWS expremiéra Bartoš nešetřil, prezidentem se podle něj šéf hnutí ANO nestane. Piráti aktuálně na svém fóru řeší, koho by mohli v prezidentské kandidatuře podpořit. Bartoš osobní preference prozradit nechtěl, v jednom má ale jasno.

„Nemyslím si, že by volba prezidenta měla být o záchraně jednoho bývalého premiéra, který toho již natropil dost. Vezměme si jeho kampaň „za mě bylo líp“. Skutečně bychom se měli na volbu dívat tak, jaká bude budoucnost České republiky a kdo nás bude reprezentovat v mezinárodním kontextu. Tam je nesmírně důležité, aby vláda, ministři, premiér, vrcholní představitelé například Senátu a Hrad fungovali jako tým,“ vzkázal v narážce na spory s předsedou horní komory Vystrčilem.

Babiš prezidentem? Naprosto z jiného světa

Připomněl, že Česko je od začátku léta hodnoceno v Evropě jako země, která významně změnila kurz. „Jsme zodpovědným partnerem, postavili jsme se velmi příkladně proti válce na Ukrajině, Putinově agresi. Když ale jeden z možných kandidátů zpochybňuje tento krok, kdy demokratický svět v této věci táhne za jeden provaz, tak v tom vidím zásadní problém,“ pokračoval v narážce na výrok Babiše.

Šéf ANO totiž prohlásil, že by Česká republika už Ukrajinu dále neměla zásobovat zbraněmi. Opozice navíc kritizuje vládu za pomoc Ukrajincům s tím, že údajně „na vlastní zapomíná“. „Představa, že bychom měli prezidenta, který takto jedná, je pro mě naprosto z jiného světa. Musíme se semknout a hledat demokratického prezidenta, který bude reprezentovat nový směr doby po ‚Babišově České republice‘,“ zdůraznil.

„Čekám, že to bude někdo, kdo dokáže překlenout rozdíl, který zde politici historicky budovali. Tedy: staří–mladí, bohatí–chudí a tak dále. Jde o svár, který je dynamikou politického vývoje nesmírně kontraproduktivní. Měl by to být někdo, kdo se přes to přenese,“ vzkázal s tím, že svého favorita pro první kolo už má. Lidem doporučil, aby se nerozhodovali podle kampaní, ve kterých se často lže.

Tagy: