Bartoš o nápravě chyb v digitalizaci: Jsme na dobré cestě, ujistil a prozradil termín dokončení

Partie Terezie Tománkové: Šéf Pirátů Ivan Bartoš

Stavební úřady nadále čelí problémům

Z požadavků úředníků a stavebníků na úpravy v systémech stavebního řízení chybí dodat možnost nahlížení do spisů a ztotožňování osob s jiným než českým občanstvím. Doplnění nejdůležitějších částí automatizace je podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) na dobré cestě a zmíněné úpravy by měly být hotové do konce srpna, sdělil po jednání se Sdružením tajemníků městských a obecních úřadů. Některé školy však zůstávají v nejistotě, zda stihnou mít dokumenty hotové před nástupem dětí.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) podle Bartoše pracuje na takzvaném „kukátku“, které by mělo umožnit dívat se na spis i jinak než na počítači úředníka. Podle ministra nejde o ideální stav, jelikož administrativní pracovník pracuje s řadou jiných dokumentů, které obsahují citlivé informace o jiných osobách. Dodat je potřeba také ztotožňování lidí s jiným než českým občanstvím, kteří v ČR chtějí stavět. Bez jejich potvrzení je totiž systém nepustí dál a neumožní jim podanou žádost dokončit.

K TÉMATU: Nestrašíme, k pobodání migranty dochází každý den, hájí Okamura kampaň SPD

Systém je podle předsedy sdružení Jana Holického stále nedokonalý a často pracovníkům na úřadech ztěžuje práci. Kromě nemožnosti ověřování cizinců a nahlížení do spisů chybí velká řada automatizačních prvků. To ale ministerstvo slíbilo do konce měsíce doplnit.

„Největší úpravy z našeho pohledu jsme udělali už minulý týden. Jsou to zejména automatizované procesy, jako je automatické načítání více účastníků procesu. Velkým tématem jsou stále šablony, tedy automatické dokumenty vytvořené v případě, že úřad učiní nějaké rozhodnutí,“ řekl Bartoš. Se zástupci sdružení tajemníků také hovořil o propustnosti celého systému. Podle ministra vzrostl počet žádostí, kterými se stavební úřady zabývají, uvedl na síti X.

Některá jednodušší řízení v systému lze podle Holického už dokončit. Systém je ale podle něj náročnější než ten původní a vyžaduje více úkonů. V mnoha případech také přímo znemožňuje práci úředníkům. Příští týden, 27. srpna, by se na MMR měli tajemníci společně se zástupci Svazu měst a obcí a Platformy pro zdravý stavební zákon opět setkat a dořešit zbývající problémy.

Tajemníci koncem července uvedli v otevřeném dopise, že systém digitalizace stavebního řízení vykazuje zásadní nedostatky, například že není plně propojen s ekonomickými systémy. Díky tomu by se mohly platit požadované poplatky za úkony ve stavebním řízení přímo ve webovém rozhraní. Přestože propojení ale nebylo součástí zakázky, ministerstvo tajemníkům přislíbilo jeho zpracování. Podle Bartoše se v současnosti začíná na propojení pracovat a vzniknout by měla pilotní verze projektu. Holický očekává, že by se s propojením mezi systémy mohlo začít pracovat letos na podzim.

Trnitá cesta s kolaudací

Průtahy s vyřizováním dokumentů mohou znamenat problémy třeba pro školy a školky. V nich často přes léto probíhají rekonstrukce nebo přístavby. Třeba ve středočeských Drahelčicích se rozhodli během prázdnin navýšit kapacitu místní školy.

VIDEO: Školy doufají, že budou mít potvrzené dokumenty do nástupu dětí

Na dokončení kolaudačního řízení se však načekali až do pondělí 19. srpna. Vyhráno ale obec nemá, jelikož nyní musí s rozhodnutím znovu obeslat všechny dotčené orgány. „Na Krajský úřad Středočeského kraje i ministerstvo školství zašleme stanovisko hygieny i potvrzení kolaudace s tím, aby nám navýšili kapacitu,“ popsala pro CNN Prima NEWS trnitou cestu starostka Drahelčic Petra Ďuranová (nestr.).

Zástupci obce nyní doufají, že se vše podaří stihnout do 2. září, kdy se vrátí děti do školních lavic.

TOP 09: Vyvoláme jednání v koalici

Předsednictvo TOP 09 v úterý uvedlo, že je průběhem „implementace digitalizace stavebního řízení, za níž nese plnou odpovědnost vicepremiér Bartoš, silně znepokojeno“. Strana chce proto vyvolat jednání v rámci vládní koalice.

Usnesení týkající se digitalizace stavebního řízení předsednictvo TOP 09 schválilo v úterý. Vládní politici již dříve apelovali na resort, že pokud nedojde k nápravě komplikací do konce srpna, měl by Bartoš vyvodit odpovědnost.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hrnčíř motivoval Čechy pádem vlády po krajských volbách. Za jak hloupé je máte? žasl Skopeček

Tagy:
dokumenty škola stavba digitalizace úřady Ivan Bartoš ministerstvo školství stavební řízení kolaudace úpravy šablona Krajský úřad Středočeského kraje Jan Holický Sdružení tajemníků a městských a obecních úřadů